DIGAO RUKE OD PANTOVČAKA

Tko se koga zasitio: birači Ivana Grubišića ili on njih?

07.12.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Umirovljeni svećenik i nezavisni saborski zastupnik don Ivan Grubišić, uz sadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića, Kolindu Grabar Kitarović i Milana Kujundžića, Antu Đapića i Ivana Rudu, najavio je kandidaturu za šeste po redu predsjedničke izbore. No osim favorita - Josipovića, Grabar Kitarović i Kujundžića - nitko od navedenih, uključujući Grubišića, nije dočekao službeni početak kampanje. Otpali su već na početku. Đapić je odustao, Rude nije uspio skupiti dovoljno potpisa, a don Ivan je u posljednji trenutak obznanio da ne želi sudjelovati u kampanji u kojoj glavnu riječ vode partije

'Prikupio sam dovoljnih 10.000 potpisa, ali unatoč tomu danas sam odlučio odustati od kandidature za predsjednika Republike jer ne želim sudjelovati u ovakvoj kampanji u kojoj glavnu riječ vode partije. Dominiranjem partija u Hrvatskoj jača partitokracija, a ne demokracija. Imam svoj ponos i dostojanstvo i ne želim sudjelovati u takvoj kampanji', objasnio je svoje odustajanje Grubišić u izjavi za Hinu.

Svojedobno je don Ivan Grubišić kao motiv za isticanje kandidature naglašavao kako to nije predsjednička titula, već svojevrsno testiranje – je li Hrvatska spremna za promjene. No očito mu je 12 dana pretkampanje skupljanja potpisa bilo dovoljno da se razočara u politiku. A možda se razočarao i u birače, koje nismo zamijetili da u redu čekaju potpisati za njegovu predsjedničku kandidaturu, kao što je bio slučaj ispred Josipovićeva i štanda Kolinde Grabar Kitarović.

Nekoć uporni i energični svećenik i borac za sekularnu državu samouvjereno je ušao u politiku odlučan u nju uvesti moral. Etičke razloge je, uostalom, navodio i kao svoje najvažnije poslanje ako bi nekim čudom završio na Pantovčaku.

Naime, doktor s triju područja znanosti i političar koji od svoje saborske plaće pomaže studentima i samohranim majkama s djecom, obećao je u Stankovićevoj emisiji 'Nedjeljom u 2' da će, pobijedi li, dati zadnji atom snage za građansku i etičku Hrvatsku jer, kako smatra, svi problemi proizlaze iz rupe uništenog morala.

Trenutno jedini svećenik u klupama naših saborskih zastupnika, oštar je kritičar društva, a naročito Katoličke crkve. Zalaže se za reviziju Vatikanskih ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, uvođenje crkvenog poreza koji bi plaćali samo vjernici te povratak vjeronauka iz školskih u crkvena zdanja. Smatrajući da je milijardu kuna, koliko se godišnje izdvaja iz državnog budžeta za Katoličku crkvu, danas previsok iznos, don Grubišić javno ističe da u vrijeme gospodarske krize ne bi smjelo biti privilegiranih institucija ili pojedinaca, istovremeno zamjerajući crkvenim vlastima, između ostalog, pretjeranu rastrošnost 'dok narod raskapa po kantama za smeće'.

Kritike upućene na račun Crkve nisu svi vidjeli kao zalaganje za jasno uređenje odnosa između države i Crkve, pa je bio prozivan za 'osobni revanšizam'. No don Grubišić i nadalje ustraje pri tvrdnji da Ugovori sa Svetom Stolicom 'nisu Sveto pismo' te se mogu revidirati jer su se za Hrvatsku promijenile mnoge okolnosti te postaje sve siromašnija. 'Žao mi je što ovo neki shvaćaju kao moj osobni revanš Crkvi zbog sankcija koje sam dobio. Ni govora, ja sam svećenik i na ovakav se način borim za dobro Crkve u narodu te da ona bude stvarno moralna vertikala', demantirao je Grubišić.

Imovinska kartica

Vozi osobni auto Renault Megane. Ima podrumski stan od 25 kvadrata u Splitu i apartman od 30 kvadrata u Kučinama kod Splita.

Naime, vodstvo Crkve otpočetka mu je branilo aktivno bavljenje politikom, a unatoč zabrani, kao nezavisni kandidat i nositelj liste Saveza za građansku i etičku Hrvatsku, izašao je 2011. na parlamentarne izbore. Osvojio je mandat u Saboru, ali se zbog ulaska u politiku sukobio sa splitskim nadbiskupom Marinom Barišićem. Zbog izrečene sankcije - suspenzije obavljanja ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja mise te nošenja svećeničkog odijela - Grubišić se žalio vatikanskoj Kongregaciji za kler, međutim, žalba mu je odbijena.

U 75. godini života i nakon 50 godina svećeništva, na vlastiti zahtjev don Ivan Grubišić kao župnik župe sv. Roka u Splitu, koju je i sagradio, otišao je u crkvenu mirovinu. Na posljednjim lokalnim izborima, kao čelnik Saveza za građansku i etičku Hrvatsku, bio je kandidat za splitsko-dalmatinskog župana. No na tim izborima, za razliku od onih parlamentarnih, nije ostvario značajniji uspjeh. Neki to pripisuju razočaranošću birača njegovom 'nevidljivošću' u Saboru. Osim toga, u proljeće ove godine napustio ga je zastupnik s njegove neovisne liste Jakša Balojević i priklonio se Ljubi Jurčiću, bivšem ministru gospodarstva u Račanovoj Vladi i profesoru ekonomije, koji je osnovao stranku Novi val – Stranka razvoja.


Don Ivan Grubišić rođen je 20. lipnja 1936. u Dicmu. Odrastao je uz sedmero braće i sestara u skromnim uvjetima. Oca i brata ubili su mu partizani, nakon čega je obitelj šivanjem prehranjivala majka. Poslije završetka pučke škole otišao je u sjemenište. Maturirao je 1956. u splitskoj Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, a diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu 1962. Na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je 1982. sociologiju i filozofiju, a poslijediplomski studij završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te je doktorirao na tri područja znanosti. Osnivač je Hrvatske akademske udruge - Čovjek nadasve te je ustrojio nekoliko projekata kao što su Hrvatski svijećnjak i Osoba dijaloga - osoba godine, kao i projekt Savez za građansku i etičku Hrvatsku.