KAKAV JE TKO PREGOVARAČ?

Evo zašto je Plenkoviću uspjelo ono što Karamarku nije

06.10.2016 u 12:23

Bionic
Reading

Tko je bolje pregovarao s Mostom o sastavljanju većine, bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je djelovao oštrije i odlučnije u natezanju s Petrovom i ekipom, ili njegov nasljednik Andrej Plenković? Odgovor je jasan: Iako Plenković djeluje mekše, uspio je u jednom nadmašiti Karamarka – premijerska pozicija od same izborne pobjede nije bila upitna

Višetjedni pregovori za sastavljanje vladajuće većine između HDZ-a i Mosta privode se kraju. Mostu su ovo drugi ovakvi pregovori u godinu dana, dok je Plenković u ovoj poziciji prvi put. Iako je, kada su pregovori startali prije gotovo tri tjedna, djelovao mekše od svog prethodnika Tomislava Karamarka te su mostovci oduševljeno izjavljivali da je ovog puta lakše pregovarati, premda su oni sami u težoj pregovaračkoj poziciji s manjim brojem zastupnika koje kao miraz nose HDZ-u, čini se da je mirni i pristojni Plenković uspješniji u pregovorima.

Politički analitičar Žarko Puhovski poručuje kako ćemo to ipak vidjeti tek kada sve bude gotovo i kada se točno bude vidjelo što je dogovoreno i tko je dobio koju poziciju.


Ipak, Plenković si je u samom startu osigurao bolju pregovaračku poziciju. Odmah je dao do znanja da premijerska funkcija nije predmet pregovora. 'On je profesionalni pregovarač. Je li pobijedio, vidjet ćemo, no on ima premijersku funkciju jer je od prvog trenutka rekao da poziciju premijera treba imati predsjednik one stranke koja je dobila većinu. Tu je odigrao važnu kartu jer je rekao da ne odustaje od toga', kaže Puhovski za tportal.

Ističe da Karamarko nije bio kapacitet da vodi Vladu te je još u izbornoj kampanji slao signale da je izglednije da bude predsjednik Sabora nego premijer.

'On je imao mačo imidž koji je često lažan. Zapravo je davao lažan dojam nekoga tko kontrolira situaciju, no nije imao kontrolu nad situacijom', dodaje Puhovski.

S druge strane, izgledno je da bi Plenković mjesto predsjednika Sabora mogao prepustiti Mostu i Petrovu koji je od te funkcije stvorio prvorazredno pitanje. Uz to, bolje prikriva svoje slabosti te se nad njim i dalje postavlja veliko pitanje, a to je kako kotira u samoj stranci. 'To je prikrio kao problem, no to će izaći kad-tad', poručuje Puhovski.