KONZULTACIJE NA PANTOVČAKU

Puhovski: Idu razgovarati i popiti kavu s predsjednicom

28.09.2016 u 12:02

Bionic
Reading

Uoči konzultacija predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s predsjednicima političkih stranaka na Pantovčaku, sveučilišni profesor i politički analitičar Žarko Puhovski zapazio je da se, kako je kazao gostujući na N1 televiziji, 'pojavila čudna igra, nešto za što je Andrej Plenković rekao da su prve konzultacije'

'Očito još nisu pripravni pa idu razgovarati i popiti kavu s predsjednicom', kazao je sveučilišni profesor i politički analitičar Žarko Puhovski gostujući na N1 televiziji: 'Pojavila se čudna igra, nešto za što je Andrej Plenković rekao da su prve konzultacije. Koje po definiciji ne moraju uspjeti, što nema logike u Ustavu i zakonima … Predsjednica je rabila čudnu formulaciju kad je rekla da neće dopustiti otezanje, što je bio pritisak na Most i tu Most treba braniti, iako ne vidimo gdje predsjednica za nešto takvo ima uporište. HDZ u ovom trenutku ima većinu, ali ne želi tu 'sklepanu', nego solidnu većinu s Mostom. Onda bi se ovi drugi skupili pa bi to bila većina od 82, 83, 84 zastupnika s kojom bi se moglo raditi.'

Kao ključne probleme u pregovorima HDZ-a i Mosta Puhovski vidi 'personalne probleme - zapravo se radi o pozicijama u parlamentu i to je veoma važno', a uvjeren je i da je šef HDZ-a Andrej Plenković spreman odreći se HDZ-ova tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. I to 'iz niza razloga, a jedan su manjine. No on se njega želi riješiti da bi pokazao da je šef, a ne želi ga potpuno marginalizirati jer će na lokalnim izborima igrati važnu ulogu kod ljudi desnijih od Plenkovića'.

'Plenković ne želi potpuno marginalizirati Hasanbegovića'

'Mora biti oprezan, ali čini se sasvim jasnim da Hasanbegović ne može dobiti resor kulture. Priča se da bi se znanost mogla odvojiti od obrazovanja i sporta. Moguće je da Hasanbegović dobije Ministarstvo znanosti, što bi sigurno izazvalo 'veselje' u općim krugovima. Stav Milorada Pupovca je isto potpuno nejasan. U nekim kontekstima ga bi, u nekima ne bi podržao. Jedini konkretan je ostao Furio Radin. Meni se čini da Hasanbegović neće biti član Vlade, prije svega da Plenković pokaže kontrolu u HDZ-u', smatra Puhovski.

'Plenković ima sve u svojim rukama jer je pobijedio. Izvukao je HDZ iz rupe, ima povoljniju poziciju za pregovore od Tomislava Karamarka i to ga čini pobjednikom. To više što je jasno dao do znanja da se neće izjašnjavati o nizu stvari. To je bilo moguće dok Vlada ne funkcionira. Pitanje njegove podrške će doći kad Vlada počne funkcionirati i kad će se morati izjašnjavati. I pogotovo kad dođu lokalni izbori. Mi još ne znamo tko je Andrej Plenković', upozorio je Puhovski te zaključio da ćemo 'sljedećih nekoliko mjeseci imati stabilnu većinu. A dalje ćemo vidjeti'.