USTROJ BANSKIH DVORA

Plenković: Vlada će imati četiri potpredsjednika

27.09.2016 u 09:58

Bionic
Reading

HDZ će danas nastaviti rad oko dogovaranja buduće Vlade kroz radne skupine, potvrdio je novinarima pred središnjicom predsjednik te stranke Andrej Plenković

HDZ s Mostom, podsjetimo, mora dogovoriti paket koji čini sedam jamstava, program buduće Vlade i ustroj Vlade. Sinoć je HDZ Mostu predložio ustroj buduće Vlade, koji šef Mosta Božo Petrov i njegovi suradnici moraju proučiti.

Plenković nije ni jutros želio otkriti detalje tog prijedloga, rekavši da je ustroj sličan ovom aktualnom.

'Ne možete biti baš hiperkreativni da Vladu toliko primjenite. Išlo bi se za određenim razdvajanjima i spajanjima resora', rekao je Plenković, otkrivši da bi Vlada trebala imati četiri potpredsjednika

Jedna od točaka prijepora između Mosta i HDZ-a mogao bi biti i spor s bankama oko švicarskog franka.

'Mislim da su ljudi kad se radi o konverziji zakonom već bili adresirani, sada je bitno da se zaštite hrvatska država i hrvatski proračun. Očekujem jasan stav Ministarstva financija koje će voditi taj postupak', rekao je Plenković.

Što se tiče programa, morat će se uskladiti i stavovi HDZ-a i Mosta o PDV-u

'HDZ ide s cjelovitom poreznom reformom, u prvoj fazi porez na dobit, porez na dohodak. Ideja da se smanji stopa PDV-a ići će u drugoj godini mandata, prvo na 24, a onda na 23 posto. Siguran sam da ćemo postići dogovor s Mostom oko te teme', rekao je Plenković.

Što se tiče potpisa HSS-a, oni su dobrodošli za stabilnost Vlade, poručuje šef HDZ-a.