RAZOČARANI HSS-OM

SDP-ovci se opekli: Nećemo više u koalicije

21.09.2016 u 10:17

Bionic
Reading

Boris Lalovac bit će šef kampanje Orsatu Miljeniću kao kandidatu SDP-a za predsjednika stranke, obznanio je Miljenić i pritom komentirao najnoviji potez HSS-a, kazavši kako mu je teško shvatiti je li HSS oporba ili nije, a SDP bi u budućnosti trebao razmišljati bi li i s kime trebao u koaliciju. Na tom tragu s obzirom na statuse na Facebooku rezoniraju i dvojica mu stranačkih kolega Tonino Picula i Gordan Maras

Iako kandidacijski postupak u SDP-u tek treba biti pokrenut, Orsat Miljenić već je izabrao svog šefa kampanje. Bit će to bivši ministar financija Boris Lalovac.

'Moj prijatelj, drug boris Lalovac bit će direktor kampanje. Boris i ja smo puno toga prošli zajedno u Vladi, radili smo zajedno na istim stvarima. Ne samo njegova podrška s jedne strane, nego i to što se pridružio mojoj ekipi i što vjeruje u naš zajednički projekt je nešto što mi je izuzetno zadovoljstvo i čast, stvar koja mi daje da idem puno više naprijed', kazao je novinarima Miljenić.

Prokomentirao je pritom i potez HSS-a, koji će svoju podršku dati Andreju Plenkoviću.

'Svaka stranka radi za sebe, to je njihova interna stvar. Meni je teško shvatiti što su oni - jesu opozicija, nisu opozicija, gdje sjede, gdje ne sjede. Ali nitko nema pravo varati birače. Ovo što oni rade je varanje birača. To su naši birači, to su bili birači Narodne koalicije. Ali to je nešto za što će oni morati polagati račune biračima', kazao je Miljenić.

'Bit ćemo opozicija HDZ-u i njegovim satelitima, starim i novim. Nećemo dopustiti da ova zemlja ide u smjeru koji se nazire - da onaj koji ima novca može sve, a onaj koji nema, ne može. Što se tiče SDP-a, i ovo pokazuje da mi u budućbnosti moramo razmišljati s kim ići i da li ići u koaliciju. To nije nešto o čemu se danas treba zauzeti stav, ali moramo o tome u stranci ozbiljno razgovarati. Ovo što je HSS napravio ruši i povjerenje u sustav. Pred nama je razdoblje u kojem sami sebe trebamo izgrađivati, a drugi neka brinu o sebi', poručio je jedan od kandidata za šefa SDP-a.

Međutim, detaljnije potez Kreše Beljaka, kao ni eventualne poteze HNS-a, nije želio komentirati


Picula: Narodna koalicija - jednokratan politički projekt

Miljenićeva stranačkog kolegu i protukandidata na izborima za šefa SDP-a Tonina Piculu pak 'ne iznenađuje što je rok trajanja Narodne koalicije istekao gubitkom izbora i pretrčavanjem dojučerašnjih 'čvrstih' partnera novim političkim opcijama'

'Umjesto jasne programske koalicije, Narodna koalicija je posložena kao jednokratan politički projekt', poručio je Picula na svojem Facebook profilu i podsjetio da je na Predsjedništvu SDP-a srpnju bio protiv predloženih lista.

'Postavio sam i i pitanja oko nekih kadrovskih rješenja naših partnera. Nažalost, kolega Davorko Vidović i ja smo ostali osamljeni u tom stavu', dodao je Picula.

No, čini se da je zaboravio kako je kolega mu Vidović tada u samo nekoliko sati prešao put od nezadovoljstva do pobjedničkog osjećaja.

SDP treba odrediti svoj programski okvir. U budućim razgovorima s partnerima treba inzistirati na političkom sadržaju, a ne samo na podjeli mjesta na listama. Samo tako – s politički jakim i jasnim SDP-om - koalicijske veze neće biti plitke i formalne, nego dodana vrijednost koju možemo ponuditi građanima', zaključio je Picula.

Maras: Želim da SDP samostalno izađe na sljedeće izbore

'Nakon ovoga danas sa HSS-om želim da na naredne izbore izađemo samostalno. Ne kao HDZ s drugim strankama na listi. Makar izgubili, ali bez prevare naših birača na koju ne možemo utjecati!', istaknuo je još sinoć na Facebooku Gordan Maras, koji u današnjoj objavi na toj društvenoj mreži zaziva 'potpunu demokratizaciju SDP-a i postavljanje novih standarda u hrvatskoj politici'.

'Uz izbore za predsjednika moramo pokrenuti i izmjene statuta SDP-a. Neka članice i članovi kažu svoje o svakome tko želi biti u vodstvu SDP-a. Birajmo sve članove vodstva SDP-a po principu jedan član, jedan glas!', poručio je Maras.