PREGOVORI U TIJEKU

Delegacije HDZ-a i Mosta povukle se iza zatvorenih vrata

19.09.2016 u 14:00

Bionic
Reading

U središnjici HDZ-a nastavljeni su pregovori između te stranke i Mosta oko sastavljanja buduće parlamentarne većine i vlade. Točno u 15 sati u prostorije HDZ- a pristigli su Mostovi Božo Petrov, Nikola Grmoja, Miroslav Šimić, Ante Čikotić i Ivan Kovačić. Tema su, doznajemo, i dalje jamstva Mosta, o kojima su prošli tjedan raspravljali i stranački stručnjaci

Grmoja je novinarima pojasnio zašto se sastao s Runtićem te kazao nisu kontaktirali nikoga drugog iz Živog zida, a na pitanje razgovaraju li s manjinama - kazao je da razgovaraju sa svima u parlamentu oko zajedničkih tema.

Na pitanje cilja li Most na više od 15 zastupnika, kazao je da će Most za svoje zakonske prijedloge sigurno imati potporu više od 15 zastupnika.

Podsjetimo, do kraja prošlog tjedna HDZ se morao očitovati o sedam jamstava Mosta, za koje u toj platformi očekuju da se ispune u roku od 30 dana, i to prije izglasavanja nove vlade.

Most od potencijalnih partnera traži da se na izborima uvedu tri preferencijalna glasa umjesto dosadašnjeg jednog, ali i da osobe koje su počinile teška kaznena djela ili djela zlouporabe položaja i ovlasti ne mogu biti kandidirane na izbornim listama.

Traže i rezanje beneficija saborskih zastupnika, ali i proglašenje isključivog gospodarskog pojasa. Most smatra da treba doći i do izmjena Ovršnog zakona te smanjivanja HRT-ove pristojbe. Ovrhe bi zbog neplaćenih HRT-ovih računa ubuduće, ako se sluša Most, provodio sam HRT, a ne odvjetnička društva.

Most želi ukinuti i porez na tvrtku, ali i smanjiti izdavanja za plaće u lokalnoj samoupravi na 15 posto.

Sve to, smatraju u Mostu, može se odraditi u prvih 30 dana od konstituiranja Sabora, no čini se da bi se rokovi po nekim pitanjima ipak mogli pomaknuti.

Upitan jutros što očekuje nakon drugog kruga pregovora, predsjednik HDZ-a je kazao da očekuje nastavak razgovora oko sedam točaka, ali i oko drugih programskih pitanja.

Kao što su šef HDZ-a Andrej Plenković i čelnik Mosta Božo Petrov poručili prije tjedan dana, prvo će se razgovarati o Mostovim jamstvima, a nakon toga uslijedit će i usklađivanje programa. Tek u zadnjoj fazi trebalo bi se razgovarati o samom sastavu vlade, uvjerava i jedna i druga strana.

Podsjetimo, u ime HDZ-a pregovaraju dva Marića, Goran i Zdravko, Davor Ivo Stier, Davor Božinović, Ivana Maletić, Gordan Jandroković te predsjednik stranke Andrej Plenković. Što se tiče Mosta, na pregovore danas dolaze čelnik Božo Petrov, osječki mostovac Miroslav Šimiće, član Nacionalnog vijeća Mosta Ante Čikotić, a njima će se danas pridružiti i glasnogovornik i jedan od osnivača Mosta Nikola Grmoja.

Paralelno dok razgovaraju s Mostom, u HDZ-u obavljaju i razgovore s manjincima. Druga runda tih razgovora trebala bi biti održana u četvrtak.