VRUĆI RAZGOVORI

Plenković: Most mora pojasniti svojih sedam zahtjeva

13.09.2016 u 19:51

Bionic
Reading

Gost RTL-a Danas bio je šef HDZ-a Andrej Plenković koji je komentirao pregovore s Mostom koji bi trebali iznjedriti novu hrvatsku vladu

Pregovori su počeli u 17 sati u Zagrebu.

'Razgovaramo s Petrovom. Cilj je da uspostavimo temelje da bismo za građane bili u poziciju oformiti vladu i parlamentu većinu', rekao je.

Razgovara se samo o Mostovih sedam jamstava koje traže od potencijalnih partnera, ali i novom HDZ-u koji je prema Plenkoviću 'stožerna hrvatska stranka i pobjednik izbora'.

'Za Most imam puno respekta, čestitao sam Petrovu na dobrom rezultatu i želim da dogovorimo suradnju i razgovaramo o pojašnjenju Mostovih sedam jamstava. Svaka od tih točaka zahtijeva konkretne zakonske prijedloge', dodao je.

Na pitanje je li Most tvrd u pregovorima, Plenković odgovara:

'Razgovaramo. Nisam doživio nikakav ultimativan ton, sedam jamstava Mostova su politička poruka. Zakonske izmjene koje oni traže teoretski su moguće prije sastavljanja vlade, ali bolje poštovati proceduru.'

Što se tiče Mostovih zahtjeva za proglašenjem ZERP-a i uvođenja revizije u Hrvatsku narodnu banku, Plenković je kazao kako su tu stvari vrlo jasne te kako se dovođenjem revizije u HNB ne bi povrijedila njena monetarna neovisnost.

Zaključio je kako je od drugih mogućih partnera razgovarao s HNS-om i saborskim zastupnicima nacionalnih manjina, a dodao je i kako mu bivši šef stranke Tomislav Karamarko još uvijek nije čestitao na izbornoj pobjedi.