ODLAZI NA TURNEJU

Mesić nakon poraza: Ne brine me izborni krah, a kriv je Milanović

13.09.2016 u 19:17

Bionic
Reading

S nešto više od pet tisuća prikupljenih preferencijalnih glasova, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nije uspio osvojiti saborski mandat. No i da jest, saborski zastupnik nije mislio postati. 'Da sam uspio, to bih mjesto prepustio nekome', otkriva za tportal Mesić, a uskoro se sprema na istočnu turneju. Kritizira kampanju koju je vodio Zoran Milanović te činjenicu da šef SDP-a nije shvatio da je Tomislav Karamarko otišao i da treba promijeniti pristup

Kaže da je njegov rezultat dobar s obzirom na to da je imao nepovoljno mjesto koje nije uočljivo. Naglašava da je on želio da ga Narodna koalicija stavi na posljednje, 14. mjesto na listi, no da je Milanović bio protiv toga. 'Opravdavali su se govoreći da je takav dogovor među strankama, no ja nisam tražio da me stave više, nego niže', pojašnjava. 'Ionako bih prepustio nekome saborsko mjesto', dodaje.

Mesić kritizira način na koji je Milanović vodio ovu kampanju. Kaže da mu očito nije bilo jasno da s druge strane nema Tomislava Karamarka, već 'europejca Plenkovića'.


'Problem je u organizaciji kampanje, a ja sam malo sve to promatrao sa strane. Kada je otišao Karamarko, apsolutni krivac za pravac kojim je Hrvatska krenula unatrag, ništa se nije promijenilo. Dolazi europejac Plenković, a kampanja je ostala ista. Trebalo se prilagoditi novim uvjetima. To je bila greška', analizira Mesić. 'Kampanja je bila ispod svake razine, a njeni autori nisu shvatili što se promijenilo odlaskom Karamarka i koje teme treba nametati', dodaje.

Što se HDZ-a tiče, kaže da Plenkoviću želi uspjeh, no pita se koliko se stranka promjenom na vrhu doista promijenila. 'Oni su se riješili političkih strašila koja su plašila ne malu djecu, nego i odrasle, no pogledajte tu strukturu. Ne znam koliko Plenković može uspjeti, a ja mu želim uspjeh', kaže Mesić za tportal.

Naglašava kako se HDZ legitimira kao desni centar, no da je u stranci još puno onih koji su crna desnica

Dok čeka odluku Ustavnog suda, kojem je podnio tužbu zbog ukidanja Ureda bivšeg predsjednika, sprema se na veliku turneju. Na istok, kao i obično. 'Idem na veliki skup u Azerbajdžan, pa na još veći u Kazahstan, pa na jedan veliki u Indiju', zaključuje aktivni bivši predsjednik.