NE GUBE VRIJEME

HDZ počinje pregovore o novoj vladi, prvo će kontaktirati Most

13.09.2016 u 08:22

Bionic
Reading

HDZ će danas početi pregovore o sastavljanju nove vlade. Nakon sinoć održane sjednice Nacionalnog vijeća te stranke predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da se s pregovorima kreće odmah te da je donesena platforma za pregovore s mogućim koalicijskim partnerima. Prvo će kontaktirati Most nezavisnih lista...

Plenković je odmah poručio da ultimatume u pregovaranju neće prihvatiti jer je jasno tko je pobjednik ovih izbora
 
'Uvjerljivi pobjednik izbora, s obzirom na okolnosti i s obzirom na broj pojedinačnih mandata. U pregovore s drugim strankama nastupamo s te pozicije, s naše pregovaračke platforme. Čuli smo za sedam točaka Mosta, znamo o čemu je riječ. Neka od tih pitanja mogu biti prihvatljiva, a neka zahtijevaju detaljnije razgovore', naglasio je.

Popuštanja neće biti ni oko premijerske pozicije: 'Relativni pobjednik ovih izbora ima pravo računati na to da je mjesto predsjednika vlade rezervirano za njegova predsjednika, pa evo, vi pogodite tko je to', naglasio je Plenković.

Što se navodne ponude HNS-a za suradnju tiče, šef HDZ-a rekao je da takvu ponudu nije vidio, no naglasio je i da će se vidjeti kako će se razviti situacija oko koherentnosti Narodne koalicije te da je HDZ za razgovore otvoren, a isto je poručio i zastupnicima nacionalnih manjina te članovima Živog zida, odnosno koalicije Jedina opcija.

Ideju o kojoj se naveliko pričalo i prije izbora čvrsto je odbacio: 'Razgovori o nekakvoj velikoj koaliciji sa SDP-om ne dolaze u obzir', jasno je rekao Plenković.

U HDZ-ovu timu za pregovore, koji će predvoditi sam Plenković, nalaze se Ivana Maletić, Goran Jandroković, Davor Ivo Stier, Zdravko Marić, Goran Marić Davor Božinović
 
'Dogovorili smo da pristup pregovorima o formiranju buduće vlade Republike Hrvatske bude na temelju našega izbornoga programa. To je program koji je bio orijentiran prema budućnosti, gospodarstvu, konkurentnosti, radnim mjestima, demografskoj politici, društvenoj pravednosti i, naravno, uključenosti svih onih ranjivih skupina društva na najbolji i najkvalitetniji način', naglasio je šef HDZ-a Andrej Plenković.