NAJAVLJENI ODLAZAK

Zoran Milanović povlači se s čelnog mjesta SDP-a, obraćanje u 14 sati

12.09.2016 u 12:39

Bionic
Reading

Zoran Milanović danas će u 14 sati najvjerojatnije objaviti da se neće kandidirati na unutarstranačkim izborima koji slijede u SDP-u. Očekivana je to odluka, koju ju je aktualni šef stranke već najavljivao i prije, no što će ona značiti za SDP, tek će se vidjeti

Da će u SDP-u uslijediti izbori, nije nova stvar. To, naime, propisuje i stranački Statut, o čemu je tportal već pisao.

'Statutom i pravilima SDP-a propisano je da se moraju održati i izbori za predsjednika SDP-a i Konvencija kojom ćemo birati Predsjedništvo, uvijek nakon parlamentarnih izbora. Svatko od nas će procijeniti treba li se kandidirati, a treba li obavljati dužnost, odlučit će članovi i delegati', kazao je za tportal član SDP-ova Predsjedništva Peđa Grbin.

Izborna Konvencija, propisuje Statut, mora se održati u roku od 150 dana od službene objave rezultata parlamentarnih izbora, dok će pak Glavni odbor u roku od 90 dana od službenog proglašenja rezultata izbora za Hrvatski sabor raspisati izbore za predsjednika stranke, kojeg biraju svi članovi stranke.

Kao jedan od kandidata ovaj put se neće pojaviti aktualni predsjednik stranke Zoran Milanović. Nekoliko njemu bliskih SDP-ovaca potvrdilo nam je da Milanović odlazi, odnosno da će objaviti da se neće kandidirati na unutarstranačkim izborima. Obraćanje Milanovića zakazano je za 14 sati, no službeno nije poznato o čemu će biti riječi.

Odlazak Milanovića s čela stranke zapravo i nije preveliko iznenađenje jer je to on i uoči izbora već dao naslućivati.

'Imam još malo pa 50 godina, a ustvari sam i dalje mlad. Ali sam već dugo ovdje i nagledao sam se toliko ružnih i odvratnih stvari... Ovo su moji zadnji izbori u ovoj ulozi predvodnika', kazao je Milanović u intervjuu za Novu TV prije dva tjedna.

Da je njegov odlazak logičan korak nakon ovakvog rezultata na izborima, priznaju neslužbeno i njemu bliski SDP-ovci. 'Neki odlaze i toga moraju biti svjesni, no neće biti nezbrinuti. Jedna je era definitivno gotova', kaže nam jedan visokopozicionirani SDP-ovac. Posve ja jasno da će osim Milanovića iz vrha stranke morati otići i neki drugi, no većina njih, pa i sam Milanović, osvojila je mandate u Saboru gdje bez problema može provesti sljedeće četiri godine.

U SDP-u zasad ne žele pretjerano spekulirati o tome tko bi nakon devet godina na čelu stranke mogao naslijediti Zorana Milanovića. Već od ranije spominju se Tonino Picula, kao predstavnik jedne antimilanovićevske struje, a vrti se i ime Milanovićeva jako bliskog Siniše Hajdaša Dončića te Ranka Ostojića.