VELIKI GUBITNICI

Konačan krah pravaštva: Ne mogu prebaciti jedan posto

12.09.2016 u 19:03

Bionic
Reading

Nedjeljni izbori bili su posvemašnji debakl svih pravaških stranaka i opcija, a ima ih. Da se niz različitih frakcija i lista uspio ujediniti u jednu, opet ne bi uspjeli osvojiti mandat. Čini se da je na ovim izborima pravaštvo reklo svoju posljednju riječ

Jedina koja je do sada imala parlamentarni status od niza pravaških stranaka je Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević dvojca Pero Ćorić-Ivan Tepeš. U prošlom sazivu oni su imali tri zastupnika, ali samo zahvaljujući koaliciji s HDZ-om. Uz Ćorića i Tepeša, u Saboru je sjedio Ivan Kirin iz Rijeke, a koji je ostao vjeran HDZ-u na ovim izborima te je zahvaljujući preferencijalnim glasovima opet ušao u Sabor. Prava snaga HSP-a AS izašla je na vidjelo na nedjeljnim izborima, kada su nastupili samostalno i nigdje nisu bili ni blizu izbornoga praga.

Na izborima su nastupili kao Domovinska koalicija zajedno sa strankom Desno Ante Đapića, također bivšeg pravaškog šefa, HKDU-om dr. Marko Veselica, Ujedinjenom strankom prava i Hrvatskom demokršćanskom strankom. Listu su pojačali i neki veterani pravaške scene, poput Pere Kovačevića i Miroslava Rožića, ali čini se da je prošlo njihovo vrijeme.

Jedan posto potpore su uspjeli prebaciti tek u 5. izbornoj jedinici. Međutim, za Tepeša nije sve tako crno jer bi u slučaju da HDZ formira vladu i u nju povuče svoje eurozastupnike mogao na lukrativan angažman u Bruxelles, posjetimo, zahvaljujući sad već zaboravljenoj koaliciji s HDZ-om za europske izbore.

Uz Domovinsku koaliciju, za malobrojne pravaške birače borila se i koalicija Pomak, koju su sačinjavali HSP Daniela Srba, HČSP, koji sada vodi pukovnik Ivan Pandža, i Obiteljska stranka. Oni su uspjeli proći jedan posto u čak dvije izborne jedinice, 6. i 10. Ali to nije sve - na izborima je u svim izbornim jedinicama nastupila i Autohtona hrvatska stranka prava Dražena Keleminca, no nigdje nije uspjela osvojiti ni pola posto glasova birača. Spomenimo i to da je na izbore u 10. izbornoj jedinici izašao i HSP 1861 Dobroslava Parage. 443729 ,443324 ,442787 ,442279