BROJ MANDATA

Plenkovićev HDZ uvjerljiv, ali još uvijek daleko od Sanaderova

12.09.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a Andreja Plenkovića nad Narodnom koalicijom iznenadila je i same HDZ-ovce, što su nam neki od njih i sami priznali u izbornoj noći. Pobjedu su očekivali, ali ovako uvjerljivu ipak ne

HDZ-ova lista je ukupno osvojila 61 saborski mandat, ali iako su se reklamirali time kako su samostalno izišli na izbore, na listama su bila i neka nestranačka lica, kao i kandidati stranaka poput HSLS-a ili Hrasta, koji su pristali nastupati pod HDZ-ovim brendom.

Dakle, HDZ je na ovim izborima osvojio 54 saborska mandata, što je izvrstan rezultat, ali to je još uvijek daleko od brojki koje je osvajao neprikosnoveni Ivo Sanader. Pod vodstvom Sanadera HDZ je na izborima za 5. saziv Sabora koji je djelovao od 2003. do 2007. godine samostalno osvojio 63 mandata. Još uspješniji bio je na idućim izborima za 6. saziv Sabora, od 2007. do 2011. godine, kada je Sanaderov HDZ osvojio 65 mandata. Tada je slijedio HDZ-ov politički krah zbog optužbi za korupciju protiv Ive Sanadera, a na optuženičkoj klupi našla se i stranka.

Pod vodstvom Jadranke Kosor HDZ je pao na najniže grane u svojoj povijesti, osvojivši na izborima 2011. godine svega 42 saborska mandata. Rezultat iz 2011. godine za četiri osvojena mandata slabiji je od poraza na izborima 2000. godine. Tada je obezglavljeni HDZ nakon smrti prvog predsjednika Franje Tuđmana dogurao do 46 mandata. Plenković je na noćašnjim izborima nadmašio rezultat HDZ-a Tomislava Karamarka za čak pet mandata, a na izborima prije godinu dana HDZ je pod Karamarkom osvojio 49 mandata.