NOĆ NA TRGU ŽRTAVA FAŠIZMA

HDZ zabranio alkohol, slavili uz sokiće; Jandroković nam objasnio zašto

12.09.2016 u 12:45

  • +20

Doček rezultata parlamentarnih izbora 2016. u stožeru HDZ-a

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bionic
Reading

Opečeni prošlogodišnjim lošim iskustvom kada su plesni potezi pijanih HDZ-ovaca ala John Travolta i snimke s čašama na glavi i članskim iskaznicama na čelu, postale predmetom izrugivanja na internetu ovoga puta su u stranci bili pametniji pa nije bilo točenja alkohola na dočeku izbornih rezultata u nedjelju u stranačkoj središnjici

Strog režim nove vladajuće garniture u HDZ-u u stranačkoj zgradi, susjednom dvorištu i dvorani gdje su se proširili za ovu priliku zbog skučenog prostora, dopuštao je točenje samo dvije vrste soka, juicea i Coca-cole i vode - obične ili mineralne. I sam glavni tajnik stranke Gordan Jandroković nam je priznao da su zabranili točenje alkohola zbog loših iskustva iz prošlosti. 'Sigurno da nismo željeli sav trud koji smo uložili u kampanju u kojoj se govori o jednom novom HDZ-u prosuti zbog alkohola', kazao nam je Jandroković.

Osim alkohola nije bilo ni bogatog švedskog stola već su na stolovima bile ponuđene grickalice. Dosta skromnije od skupe zabave u Gastro Globusu koju je organizirao Tomislav Karamarko prošle godine. Uglavnom, plan je urodio plodom pa je sve skupa mirnije prošlo, a zbog toga ili nečega drugoga, davale su se i trezvenije prognoze. Tako su cijelu večer, iako su im neslužbeni rezultati davali veliku prednost, svi HDZ-ovci s kojima smo razgovarali, od Željka Reinera, preko Tome Medveda do Zlatka Hasanbegovića i Gordana Jandrokovića pozivali na strpljenje objašnjavajući da je potrebno pričekati službene rezultate. Pa i HDZ-ov veteran i hrvatski politički bard Vladimir Šeks poručio je na samom početku večeri da se ne trči pred rudo s ocjenama.


I to je očito još jedna lekcija koju su naučili nakon što je Karamarko popio gorak pobjednički šampanjac u izbornoj noći prije deset mjeseci. Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora koji je tijekom cijele večeri bio u društvu s generalom Marinkom Ćosićem, a s njima je bio i ministar branitelja Tomo Medved, strahuje od još jedne nestabilne vlade s Mostom. Zamjera im neodlučnost. S druga strane Miro Kovač kaže da su sada svi iskusniji, i oni i Most, i da nova suradnja može dati jednu novu kvalitetu.

Atmosfera u HDZ-u cijele je večeri bila pobjednička, ali nije bilo prevelike euforije ili pobjedničkog zanosa. Ne može se reći da se nije skandiralo i povremeno pjevalo, jest, ali daleko je to od najsvjetlijih trenutaka u prošlosti. Manjem zanosu sigurno je pridonijela i nesnosna vrućina koja je zbog velike fluktuacije ljudi vladala u HDZ-ovoj središnjici uglavnom pripadnika HDZ-ove mladeži.


Nova vlast u stranci dovela je i zaštitare Sokol Marić na vrata svake zasebne prostorije u kojoj su se odvijala događanja tijekom večeri. Bili ih i koji nisu mogli proći kroz zaštitarske prepreke su panično zvali telefonom okolo žaleći se da nisu popisu. A mnogi su bili i nimalo obzirno otjerani. Natezanja nisu pomagala. Nemaš papir, ne možeš unutra. Tijekom večeri se pričalo da je takva sudbina zadesila upravo jednu od zvijezda prošlogodišnje večeri, onoga s iskaznicom na čelu. I Margareta Mađerić doživjela je upravo takvu neugodnost. Zaštitar je nije pustio u prostoriju na prvom katu bez akreditacije. 'I to u vlastitu stranku', začudila se Mađerić u polušaljivom tonu nakon što se brzo spustila do pulta s akreditacijama u prizemlju.

Takvih problema nije imao Zlatko Hasanbegović, nesporna zvijezda HDZ-a. Bio je glavna meta stranačkih članica za fotografiranje. Svoj celebrity status spremno je prihvatio. Međutim taj mu status još ne priznaje čelništvo stranke pa kad je Andrej Plenković držao pobjednički govor okružen najbližim suradnicima, Hasanbegović je bio daleko od bine.


Kad smo kod celebrityja, HDZ-ovi skupovi teško mogu proći bez desničarske novinarske zvijezde Velimira Bujanca. Nije bio raspoložen za fotografiranje i pokušavao se sakriti od novinarskih fotoaparata, a s obližnjih stolova su se čuli komentari: Vidi što slikaju Bujanca kao da je ušao Sabor.

Spomenimo da je nedjeljnu večeru u HDZ-ovu stožeru proveo i bivši izbornik rukometne reprezentacije Slavko Goluža. Nije htio ništa komentirati jer nije političar, a kada smo se prebacili na sport pitanjem da komentira ostavku izbornika rukometne reprezentacije Babića, također nije komentirao.

Da su cijele večeri HDZ-ovci bili kao pod nekom kočnicom, najbolje se moglo vidjeti prilikom govora Bože Petrova kada je izišao sa svojim uvjetima za suradnju. To kao da je okupljene malo presjeklo; očito su rane još duboke. Međutim predsjednik HDZ-a Plenković tvrdi da ako nešto zna, onda zna pregovarati. Vjeruje da će uspjeti dogovoriti suradnju. Na kraju večeri upitan kamo će sada, aludiralo se na proslavu. Plenković je odgovorio - spavati. Treba se naspavati jer već danas počinju pregovori s Mostom.