LEPEZA SPEKULACIJA

Strane agencije: Na proljeće novi izbori u Hrvatskoj?

11.09.2016 u 23:15

Bionic
Reading

Svjetske agencije u nedjelju navečer javile su o vrlo izjednačenoj utrci HDZ-a i Narodne koalicije predvođene SDP-om na izborima u Hrvatskoj, naglašavajući da ni jedna od stranaka neće dobiti apsolutnu većinu te će morati tražiti partnera za formiranje koalicijske vlade što bi ponovno moglo potrajati dulje vrijeme ili čak dovesti do novih, trećih izbora u nešto više od godinu dana

Francuska agencija France presse predviđa da će trebati vjerojatno više tjedana kako bi se znalo tko će voditi Hrvatsku.

Govori o apatiji glasača, navodeći kako je izlaznost bila niska. 'Manje od godinu dana nakon prošlih izbora, 3,8 milijuna glasača očito je umorno', kaže ta agencija.

'Tko god bio konačni pobjednik, sljedeća vlada bit će vjerojatno isto tako krhka kao prethodna i bit će joj teško dobiti dovoljan legitimitet da bi izvukla zemlju iz političke i ekonomske krize', piše AFP

Budući šef vlade bit će u nemilosti

Govoreći o predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, AFP kaže da je obećao okrenuti leđa populizmu, ali da ga konzervativna frakcija stranke gleda podozrivo. Što se tiče šefa SDP-a Zorana Milanovića, francuska agencija kaže da on inzistira na svojem iskustvu i obećava vladu napretka i tolerancije.

'Bilo da se radi o Milanoviću ili o Plenkoviću, budući šef vlade bit će na milost i nemilost međustranačkih svađa i suočen s ekonomskom krizom i nezaposlenošću od 13 posto koja pogađa gotovo trećinu mlađih od 25 godina', piše ta agencija.

Reuters također kaže kako rezultati pokazuju kako će se nastaviti neizvjesnost te dodaje da će budućoj koalicijskoj vladi vjerojatno nedostajati čvrst mandat da provede bolne rezove i restrukturiranje koje traži Europa.

Budući da ni Narodna koalicija ni HDZ neće dobiti apsolutnu većinu, Reuters kaže kako će se obje stranke vjerojatno morati okrenuti Mostu kao mogućem koalicijskom partneru.

Koja god vlada dođe na vlast suočit će se s golemom zadaćom revitaliziranja jedne od najslabijih europskih ekonomija, kaže ta agencija. Dodaje da su stranke izašle s vrlo malo pojedinosti o tome kako misle ispuniti obećani viši standard života za građane Hrvatske.

'EU želi da njezina najmlađa članica ukroti visok javni dug, smanji proračunski deficit i poboljša poslovnu klimu kako bi se potaknuo ekonomski rast. Međutim, koalicijska vlada koja bi se naslanjala na male, populističke stranke mogla bi se kloniti bolnih mjera', analizira britanska agencija.

dpa: Spekulacije o novim izborima u proljeće

Njemačka agencija dpa predviđa i nadalje političku neizvjesnost u Hrvatskoj jer, kako se čini, neće biti jasnog pobjednika izbora. Agencija naglašava kako su građani Hrvatske pokazali apatiju i nezadovoljstvo političarima držeći se u velikom broju podalje od biračkih mjesta. 'Već postoje spekulacije da bi se izbori mogli ponoviti u proljeće', kaže dpa.

'Nova neizvjesnost nazire se u Hrvatskoj nakon izbora koji su opet pokazali da neće biti jasnog pobjednika', piše njemačka agencija dpa.

Bloomberg kaže da će rezultat natjerati HDZ i SDP da ili stvore veliku koaliciju ili potraže trećeg partnera poput Mosta.

'Mogli bi slijediti tjedni političkog natezanja što bi potencijalno moglo dovesti do nestabilne koalicije ili trećih izbora', kaže Blooomberg dodajući da bi dulje turbulencije mogle otežati napore bilo koje vlade koja će proizaći ih ovih izbora da se pozabavi ekonomskim pitanjima.

AP također govori o izjednačenim rezultatima koji će produžiti političku neizvjesnost u najmlađoj članici EU-a.

Portal Politico piše također da se ne vidi kraj političkoj neizvjesnosti. 'Još jedni prijevremeni izbori u najmlađoj članici EU-a su mogući, što bi utjecalo na provedbu programa reformi čiji je cilj ojačati ekonomiju nakon šest godina recesije', kaže portal.