KARDINALNE GREŠKE

Raspudić: Većina je izašla na izbore začepljenih nosova

11.09.2016 u 22:55

Bionic
Reading

'Zašto u kampanji nije bilo velikih skupova s desecima tisuća građana? Zato što više ne postoje izrazito motivirani birači, nego većina izlazi glasovati začepljenih nosova', ocijenio je Nino Raspudić u programu HRT-a

Po njemu, prvi rezultati sugeriraju da će s 50-postotnom vjerojatnošću vlast sastaviti HDZ i Most, ostavljaju 40 posto mogućnosti da Hrvatska ide na nove izbore, a tek mršavih deset posto da će koaliciju sklopiti SDP i Most.

'Treba naglasiti da ovo nije isti Most kao prije desetak mjeseci, kada su bili naočigled preplašeni: u međuvremenu su stekli iskustvo i u pregovorima i u vladanju. Vrlo je moguće da će Živi zid doživjeti raspad i sudbinuBorisa Mikšića ili Laburista, dok se Most donekle ipak uspio isprofilirati', kazao je Raspudić.

Marijana Ivanov
s Ekonomskog fakulteta pak smatra da je Živi zid dobio jako puno uvrštavanjem na liste aktivista iz udruge Franak, odnosno privlačenjem razočaranih birača 'koji možda ne razumiju puno, ali traže nešto novo'.

'Živi zid još uvijek može doraditi svoj program i odmaknuti se od anarhističkog pristupa, oni su snaga koja može samo jačati', predviđa Ivanov.

SDP umjesto programa nudio kardinalne greške

Politolog Ivan Šiber ocijenio je da je kampanja Andreja Plenkovića bila pogođena 'jer nije bio konfliktan prema svojoj bazi, a s druge strane nigdje nije izašao s konkretnim stavovima'.

'HDZ je išao sa strogo personaliziranom kampanjom Plenkovića kao novog lica stranke, dok je SDP umjesto konkretnih programa i projekata - pa i raščišćavanja velikih dubioza bivše vlasti - nudio kardinalne greške i otvarao teme kojima je odbijao ljude', kazao je Šiber.

'Tko će biti kriv ako za nekoliko mjeseci budemo morali ići na nove izbore?' komentirao je Mostovih sedam zahtjeva za formiranje vlasti i njih označio 'antipolitikom koja dugoročno ne može opstati'.

Komunikologinja Smiljana Leinart Novosel protumačila je da dvadesetak saborskih mandata očigledno pripada 'onima koji nisu ni za HDZ, ni za SDP' - birači koji su skloniji dociranju biraju Most, a oni koji zamišljaju aktivizam zaokružili su Živi zid.

'U ovoj kampanji sve je bilo na strani SDP-a i samo su trebali pripaziti da im pobjeda padne u krilo, odnosno da ne pogriješe. No umjesto dobrih rješenja slušali smo priče o 'vojnoj lekarki' i slične diskvalifikacije', začudila se Leinart Novosel. Naglasila je da će proklamiranu vjerodostojnost HDZ tek sada morati početi graditi,