ŽARKO PUHOVSKI

U ponedjeljak ćemo imati pet premijera, ovo je travestija i vic

11.09.2016 u 20:08

Bionic
Reading

'Postoji mogućnost da će Beograd odlučivati o nekoliko mjesta u Saboru, odnosno mogućem sastavu nove Vlade', upozorio je politički analitičar Žarko Puhovski, komentirajući u programu N1 televizije prve izlazne ankete

Puhovski je, obrazlažući tu tvrdnju, podsjetio da je i na prošlim izborima 'Beograd odlučivao o jednom čovjeku koji je prešao u HDZ', spomenuvši zastupnika nacionalnih manjina Mirka Raškovića. 'To je nešto vrlo neobično', kazao je.

Po njemu, SDP je - barem ako se potvrde rezultati izbornih anketa - dobro prošao, uzevši u obzir malu izlaznost koja je Puhovskog navodila da predviđanje da će disciplinirano HDZ-ovo biračko tijelo učiniti svoje.

'No treba voditi računa o tome da u ovom trenutku imamo petnaestak 'visećih' mandata, onih na granici izbornog praga. Ako se HDZ popne na šezdesetak, a Most ne padne na jednoznamenkast broj, onda imamo šanse za kakvu-takvu vladu', kazao je Puhovski. Po njemu, Most 'neće i ne smije ići u koaliciju sa SDP-om', a toj stranci koalicijski potencijal ionako je manji od HDZ-ova.

Bivša premijerka Jadranka Kosor u istoj emisiji predvidjela je da buduća vlada neće biti dugotrajna jer će stajati na staklenim nogama te da će - ako se zadrže rezultati izlaznih anketa - iznimno bitnu ulogu igrati sedam zastupnika Živog zida.

'Pitanje je koliko su oni kompaktni, osobno mislim da nisu. Ondje ima ljudi koji će sasvim sigurno željeti ići s HDZ-om, kao i onih koji ne žele u koaliciju s bilo kime', kazala je Kosor.

'U ponedjeljak ćemo imati pet premijera: Plenkovića, Milanovića, Petrova i Bandića, a vjerojatno i Oreškovića. Mislim da bi bio red da se na tom popisu pojavi i Sinčić: sve je ionako došlo do razine travestije i vica i svi se ponašaju kao da se brojke mogu rastezati', komentirao je Puhovski nešto kasnije.

Po njemu, situacija u kojoj stranka s manjim brojem glasova traži mjesto premijera predstavlja 'politički bezobrazluk', s čime se Kosor nije složila.

'To je legitiman zahtjev. Uostalom, u pregovorima o formiranju prošle vlade Zoran Milanović pristao je odreći se te funkcije, dok je Andrej Plenković već kazao da za to nema nikakve šanse', upozorila je Kosor. Po njoj, Most je ostvario odličan izborni rezultat i, po svemu sudeći, isplatilo im se to što su u nekim pitanjima bili iznimno čvrsti.

'Isplatilo im se ponašanje oko tajnih službi i policije, isplatilo im se to što se Vlaho Orepić pokazao kao vrlo respektabilan ministar. Birači su to nagradili', smatra Kosor.