ZADOVOLJSTVO U HDZ-U

Uz 'Eye of the Tiger' Plenković poručio: Formirat ćemo Vladu

12.09.2016 u 08:40

  • +20

Doček rezultata parlamentarnih izbora 2016. u stožeru HDZ-a

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bionic
Reading

HDZ-ovci dočekuju izborne rezultate u sjedištu stranke na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković suzdržano je zadovoljan rezultatima koje su ostvarili. Nakon objave prvih rezultata DIP-a zaorilo se: 'Pobjeda, pobjeda!' Ipak, većina HDZ-ovaca oprezna je s izjavama dok se svi glasovi ne prebroje. 45 minuta iza ponoći Plenković je poručio kako je HDZ spreman na suradnju s programski i svjetonazorski sličnim strankama

00:45. Uz pjesmu 'Eye od the tiger', Plenković je ušao u izborni stožer kako bi posljednji održao govor kao relativni izborni pobjednik. 'Dobra večer, dragi prijatelji. Želim zahvaliti svima koji su danas dali ovako jasnu potporu HDZ-u, našim partnerima. Zahvaljujem i svim drugim biračima koji su pridonijeli snažnom demokratskom legitimitetu koji će biti izabrani u Sabor i čestitam svima onima koji su u tom pothvatu uspjeli. Mi smo kao HDZ prije nešto više od dva mjeseca bili u nezavidnom položaju, kada sam krenuo u unutarstranačku kampanju, da HDZ jasno profiliramo u desni centar, tamo gdje ju je vidio naš prvi predsjednik Franjo Tuđman', kazao je šef HDZ-a.

Kazao je da su uspjeli 'unijeti novu kulturu komunikacije, dijaloga'.'Očito je da su ključne poruke prepoznate od većine birača i ja im na tome zahvaljujem. Kada sam krenuo sa suradnicima u proces transformacije stranke, rekao sam da stranka mora biti vjerodostojna i projicirati četiri poruke: politička stabilnost, prana sigurnost, okvir za gospodarski rast i socijalna pravednost koja se temelji na kršćanskom socijalnom nauku', poručio je.

'Siguran sam da ćemo imati privilegiju da formiramo stabilnu vladu za iduće četiri godine. Otvoreni smo za suradnju s onim strankama koje su nam programski i svjetonazorski slične', kazao je i najavio kako će već sutra imati sjednicu Nacionalnog vijeća za platformu za buduće pregovore.

23.40
U HDZ-ovom stožeru ponovno je kontroverzni TV voditelj Velimir Bujanec koji je bježao od fotoreportera.

23.30
Milan Kujundžić kaže da je zadovoljan učinkom i sakupljenim preferencijalnim glasovima, ali i zato što je HDZ pobijedio. 'Novi vjetrovi pušu u HDZ-u mijenjat će se HDZ i Hrvatska jer nam je dosta propadanja. Nova Vlada HDZ-a bit će učinkovitija nego prethodne. Kaže da je svakome tko imalo poznaje politiku jasno da će formiranje buduće vlade biti stvar tehnike i da će pregovori biti puno lakše nego prije.


Velimir Bujanec

22.15
Na pitanje je li zadovoljan rezultatima, Zlatko Hasanbegović za tportal je komentirao: 'Zadovoljan sam svime. HDZ je najjača, stožerna, pobjednička, hrvatska stranka. Sve što su odlučili birači ja ću prihvatiti.'

22.10 Goran Marić
: 'Imamo podatke da u urbanim dijelovima raste rejting naše stranke. Očito da su birači u gradovima prepoznali HDZ kao novi vjetar u politici te uvođenje nove kulture u politici.'

Željko Reiner je upozorio da je obrađeno tek 25 posto biračkih mjesta. Vjeruje da to može ostati tako, ali ipak ne treba biti pretjerano euforičan, smatra.

22.00 Nakon objave prvih neslužbenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva HDZ-om je zavladao delirij. Ori se: 'Pobjeda, pobjeda!'

20.30
Iz Starih Topoljana u HDZ je stigla muška pjevačka skupina te su Plenkoviću donijeli kolače. Prisutni su im dobacivali: 'Gdje su vam cure?!'

20.10
Gordan Jandroković je kazao da se vodi mrtva utrka kao i prošlog puta, no da je rezultat bolji jer je HDZ samostalno izašao na izbore, za razliku od SDP-a. Nada se da će još koji granični mandat otići na njihovu stranu pa bi tako, uz mandate iz dijaspore koje očekuju, imali komotnu većinu, a shodno tome i formiranje Vlade. 'HDZ ima solidnu pregovaračku poziciju', kazao je, nabrojavši Bandića, Most, manjine i HDSSB, no ne i Živi zid.

19.55
Andrej Plenković se spustio među novinare i kratko uz osmijeh rekao: 'Čini se da je dobra atmosfera, odradili smo dobru kampanju.'Na HTV-u napominju da se Plenković sam dovezao u stranku, bez vozača, za razliku od njegovog prethodnika, što je također vrsta poruke, uz činjenicu da se rezultati dočekuju u središnjici stranke.

19.30
HDZ-ovci su na Twitteru objavili fotografiju svog predsjednika uz poruku: 'Osmijeh na licu predsjednika nakon prvih izlaznih anketa.'

19.20
Atmosfera danas u HDZ-u znatno je mirnija i staloženija nego zadnji put. Nema naznake euforije i s blagim optimizmom su HDZ-ovci dočekali rezultate. Goran Marić je kazao da je zadovoljan i, na opasku da tek treba proći kroz teške pregovore s Mostom, istaknuo je da će sada biti lakše jer je iskustvo više iza njih. Pojavio se i Vladimir Šeks te se zadržao u kratkom razgovoru s Reinerom.

19.05
'Izlazne ankete je teško komentirati, no nedvojbeno je da je HDZ najjača stranka jer je sada nastupao samostalno, za razliku od SDP-a koji je izašao u široj koaliciji', rekao je Željko Reiner.

19.00 U stranku je stigao i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Izjave nije davao te je otišao u svoj ured.

18.45
U središnjicu HDZ-a prije 19 sati stigli su Davor Božinović, Gordan Jandroković, Miro Kovač i Željko Reiner. HDZ-ovci se lagano okupljaju, a izborni rezultati se štedljivo dočekuju u središnjici dok su prošle izborne rezultate čekali u restoranu Gastro Globus. Prostorne kapacitete ipak su za večeras donekle proširili te je HDZ zakupio susjedni prostor sportskog kluba.