PACKA BIRAČKIM ODBORIMA

Stižu dojave kršenja izborne šutnje i agitiranja za...

11.09.2016 u 21:22

Bionic
Reading

Prijevremeni izbori koji su uslijedili nakon višemjesečnog sumraka demokracije u Hrvatskoj prolaze u znaku manjeg broja dojava građana o nepravilnostima, priopćio je GONG, koji prima neanonimne dojave građana. Te dojave se tijekom prijepodneva uglavnom odnose na propuste u radu pojedinih biračkih odbora, neinformiranost birača o lokacijama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, kršenja izborne šutnje, kao i na ugroženu tajnost glasanja. Do 12 sati Transparency International Hrvatska zaprimio je 86 prijava nepravilnosti iz raznih dijelova Hrvatske

U odnosu na rad biračkih odbora, GONG je primio dojave građana o propustima i izostanku podrške biračima, što uključuje:

- onemogućavanje glasanja pripadnicima nacionalnih manjina (Sisak, Zagreb)

- neodgovaranje na telefonske pozive bolesnih i nemoćnih birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu (Zagreb)

- neinformiranje birača o mogućim razlozima nemogućnosti glasanja te postupka glasanja uz potvrdu (Bjelovar, Zagreb, Petrčane)

- korištenje grafitne olovke za glasanje, što predstavlja rizik od zloupotrebe (Sv. Filip i Jakov)

- ugrožene tajnosti glasanja zbog neprimjereno uređenog biračkog mjesta (Sv. Ivan Zelina, Kaštel Kambelovac).

Odgovornost za ove nepravilnosti snose kako birački odbori, tako i izborna povjerenstva koja su ih bila dužna educirati, poručio je GONG.

Osim toga, dio birača nije kvalitetno informiran o adresama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, a žale se i na poslodavce koji im ne omogućavaju glasanje, kao i na još uvijek neriješeno pitanje glasanja u bolnicama.

Zabilježen je i nedozvoljen utjecaj na birače od promatrača Saveza mađarskih udruga u Belom Manastiru te dva slučaja 'izbrisanih' birača u Zagrebu, kojima je neopravdano odjavljeno prebivalište, zbog čega im je oduzeto ustavno pravo glasa u jedinici u kojoj su imali prebivalište.

Najviše dojava zbog kršenja izborne šutnje: Bandić preplavio Remetinec

Najviše dojava nezadovoljnih građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, putem društvenih mreža, plakata, letaka, e-mailova, telefonskih poziva i SMS-ova. Najviše prijava odnosi se na agitiranje za Miru Kovača i Damira Krstičevića, kandidate HDZ-a, a nekolicina za kandidate Ivana Vilibora Sinčića i Milana Bandića. Čitatelji tportala iz Remetinca javljaju da je taj kvart oblijepljen plakatima Bandićeve Koalicije za premijera, kojih tamo nije bilo u subotu.

Neželjene promidžbene SMS poruke trebaju se prijaviti HAKOM-u, tj. Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, putem e-maila nezeljeni.sms@hakom.hr. U prijavi trebate navesti broj s kojeg je došla poruka, datum i vrijeme primitka poruke, vaš broj, vaše ime i prezime te sadržaj poruke.

Ukoliko postoji sumnja na zloupotrebu osobnih podataka, poput imena, prezimena ili kontakt-podataka, nadležna je Agencija za zaštitu osobnih podataka koja je dostupna putem telefona (01 4609-000) i e-maila: azop@azop.hr.

Za ostale nepravilnosti građani se mogu obratiti Državnom izbornom povjerenstvu koje je dostupno putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr, a GONG pruža informativnu podršku biračima tako da zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima i odgovara na upite putem e-maila gong@gong.hr, profila na Facebooku te telefona (01) 4825 444.

TIH: 86 prijava do 12 sati

Transparency International Hrvatska do 12 sati zaprimio je 86 prijava nepravilnosti iz raznih dijelova Hrvatske. Najviše nepravilnosti odnosilo se na kršenje izborne šutnje putem društvenih mreža od kandidata koji sudjeluju u izbornom procesu, ponašanje promatrača na biračkom mjestu, uznemiravanje birača ispred biračkim mjesta, na rad i sastav biračkih odbora te na nemogućnost ostvarivanja biračkog prava zbog grešaka u popisu. Na nekim biračkim mjestima onemogućeno je glasanje na manjinskoj listi, a nekoliko građana na biračkom popisu se prema nacionalnosti vode kao ostali. Ima i biračkih mjesta u X. izbornoj jedinici na kojima se glasački listići ispunjavaju običnom olovkom.

'Na biralištima budimo istinski sudionici izbornog procesa i pošteni građani, a sve koji provode i nadgledaju proces pozivamo da ne krše izborna pravila te da osiguraju ostvarivanje biračkog prava. Sve nepravilnosti možete nam prijaviti danas do 23 sata', poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.