'NEĆE NAS PRAVITI BUDALAMA'

Petrov iznio sedam uvjeta Mosta za suradnju s HDZ-om i SDP-om

03.09.2016 u 12:13

Bionic
Reading

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov u Splitu je iznio sedam konkretnih uvjeta za formiranje buduće vlade, odnosno sedam koraka koje će budući koalicijski partner morati provesti u roku od trideset dana nakon konstituiranja Sabora. Petrov odbija tvrdnje da se radi o ucjeni HDZ-a i SDP-a, ali i kaže da bi vjerojatno postupili drugačije da postoji ikakav drugi model za suradnju s tim strankama

'Ne želimo da nas prave budalama i nećemo gubiti vrijeme, nego mijenjati Hrvatsku. Surađivat ćemo s onom strankom koja pokaže da je spremna prijeći s riječi na djela. Ovo su samo mrvice od svega što i jedni i drugi obećavaju, manje od dvadesetine onoga što je Hrvatskoj potrebno, ali veliki koraci u odnosu na ono što su HDZ i SDP dosad radili', kazao je Petrov na splitskoj Pjaci i iznio konkretne mjere koje bi trebale biti usvojene već u rujnu i listopadu.

'Most će nakon izbora prihvatiti suradnju s onom stranom koja prihvati više kratkoročnih promjena, ali i dubinskih reformi na koje su ionako deklarativno pristale. Danom konstituiranja Sabora započinje rok za formiranje vlade, ali i provedba mjera koje tražimo', kazao je Petrov i potom nabrojao sedam koraka za koje, tvrdi, već postoje sve formalne pretpostavke i realno je da se izvedu u tih prvih mjesec dana.
Prva mjera odnosi se na 'demokratizaciju politike i izbornog sustava'; Most zahtijeva da se mogućnost preferencijalnog glasovanja proširi s jednog na tri kandidata, zatim da se zabrani kandidiranje osoba osuđenih za teška kaznena djela, zlouporabu položaja i ovlasti i mito, potom da se zakonom smanje iznosi za financiranje političkih stranka, te da plaće saborskih zastupnika budu vezane za njihov aktivnosti i dolaske na posao.

Druga mjeraje hitno proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu. 'Po mišljenju Europske unije iz 2013. godine Hrvatska ima pravo ukinuti ZERP i uvesti isključivi gospodarski pojas', kaže Petrov. Treća mjera je izmjena Ovršnog zakona kojom građani s jednom nekretninom ne bi smjeli završiti na ulici, a smanjile bi se i manipulacije ovrhama i uvele kazne za nepoštene i nesavjesne ovrhovoditelje.

Četvrta mjera je novi Zakon o HRT-u: Most zahtijeva da se mjesečna pristojba ograniči na najviše 65 kuna, te da sam javna televizija ubuduće provodi ovrhe, umjesto da one služe za nabijanje visokih troškova i milijunske zarade javnih bilježnika i povlaštenih odvjetničkih tvrtki.

U petoj mjeri zahtijeva se uvođenje nadzora Državne revizije nad poslovanjem Hrvatske narodne banke
, a u šestoj izmjena Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi. Pojednostavljeno, propisat će se da općine i gradovi najviše 15 posto svojih prihoda smiju trošiti na plaće zaposlenih, čime bi se, smatra Petrov, smanjio broj zaposlenih po političkoj liniji i racionalizirao sustav. Sedma mjera podrazumijeva trenutačno ukidanje poreza na tvrtku za mala i srednja poduzeća, čime bi se dala simbolična potpora poduzetnicima i pokazao smjer kojim treba ići.

'S partnerom koji pristane na ove mjere, ali i na ostatak našeg vrlo ozbiljnog gospodarskog programa, Most će formirati vladu nakon što u Saboru zajedno provedemo ovih sedam koraka', najavio je Petrov. 'Gospodarski program i ovih sedam jamstava iznijeli smo javno, a HDZ i SDP su oni koji trebaju odlučiti jesu li na to spremni. Sve smo objavili prije izbora kako nas ne bi mogli optužiti da manipuliramo; ocjenu ćemo donositi na temelju gospodarskog programa i njihove želje da nešto odrade za Hrvatsku, a ne na temelju toga kako se dijele fotelje', dodao je Petrov i predvidio da postizborni pregovori neće trajati dugo.

'Novinari će više boraviti pred vratima SDP-a i HDZ-a, nego pred našima', poručio je, još jednom poručivši da su predstavljenih sedam jamstava potencijalnim partnerima 'sitnice'. 'Prekrasna je priča o nastanku pjesme 'Lupi petama', samo što oni nikada ne lupnu već samo zasjednu u fotelje. Sada će zbilja trebati lupnuti petama i odraditi barem malo za Hrvatsku', kazao je predsjednik Mosta.

Na novinarsko pitanje o famoznoj ovjeri potpisa kod javnog bilježnika Petrov je priznao da se radi o njegovoj grešci, ali samo zato što je nakon izbora prihvatio odgovornost i nije se mogao postaviti onako kako je želio. 'Dragi su mi javni bilježnici, samo što će se ovaj put prije dogoditi da će HDZ i SDP trebati ovjeriti svoje želje prema Mostu. Kad su smatrali da smo nebitni, otfikarili su nas, a sada kada prelazimo prag u svim jedinicama i penjemo se preko petnaest mandata - usprkos svim anketama - odjednom smo im dragi. Više ne šljivimo riječi, koje ionako nikada nisu spremni održati, nego ćemo ih vidjeti na djelima', dodao je.

Petrov je otkrio da je Most na predizbornu kampanju potrošio oko dva milijuna kuna, i to od sredstava za financiranje političkih stranaka, za koja traže da se ubuduće smanje. Po njegovoj procjeni, to je višestruko manje od onoga što su utrošili SDP i HDZ, otprilike milijun kuna po svakoj izbornoj jedinici.