MINISTAR U KAMPANJI

Horvat: Za poduzetništvo više od tri milijarde kuna

31.08.2016 u 18:30

Bionic
Reading

Tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je u srijedu da je tijekom njegova mandata za hrvatske poduzetnike osigurano više od tri milijarde kuna.

Horvat, koji je poduzetnicima u Varaždinu predstavio mjere i programe poticaja, izvijestio je da je otvoreno osam javnih poziva ukupno vrijednih 2,5 milijardi kuna, a da će otvaranjem novih taj iznos premašiti tri milijarde kuna.

Podsjetio je da su trenutno otvoreni natječaji koje provodi Ministarstvo zajedno s HAMAG-BICRO-om 'Kompetentnost i razvoj malog i srednjeg poduzetništva' s 867 milijuna kuna, 'Podrška razvoju MSP-a u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela' s 304 milijuna kuna, 'Inovacije novoosnovanih MSP-a' s 22,8 milijuna kuna te 'E-impuls' ukupne vrijednosti 250 milijuna kuna.

Najavio je da novi financijski instrumenti od 1,2 milijarde kuna iz fondova Europske unije započinju s provedbom početkom rujna.

'Ministarstvo je tijekom ove godine otvorilo osam javnih poziva, a u pripremi su još neki koje ćemo, siguran sam, otvoriti u mandatu tehničke Vlade', rekao je Horvat

Osvrnuo se i na E-impuls za koji kaže da je maksimalno pojednostavljen.

'Jedan dokument za ispuniti, četiri izjave za potpisati i upute za pročitati, ne postoji jednostavnija aplikacija u Hrvatskoj. To je 250 milijuna kuna za najžilaviji, ali istovremeno najosjetljiviji segment hrvatskog gospodarstva - obrtnike, mikro i mala trgovačka društva, s intenzitetom potpora između 65 i 85 posto, od 30 do 300 tisuća kuna', kazao je Horvat, navevši da je u desetak dana pristiglo više od 1.500 prijava

Očekuje da će ih biti više od 7.000 te da će poticaje dobiti više od 2.000 poduzetnika.

'Poduzetnici iz Austrije, Italije i Njemačke priznaju da smo rekonstrukcijom zakona i uredbe o poticanju ulaganju stvorili kvalitetno poduzetničko-investicijsko okruženje. Samo u ovoj godini imamo više od 14 milijardi kuna želja za novim investicijama i mislim da možemo biti zadovoljni', zaključio je Horvat.