KREŠIMIR MACAN:

'Markić je ubila Most pomažući Hasanbegoviću'

31.08.2016 u 16:20

Bionic
Reading

Hoće li upute pristašama Projekta Domovina, stranke nastale iz udruge U ime obitelji čije je zaštitno lice Željka Markić, da na predstojećim izborima zaokruže točno određene kandidate po svakoj izbornoj jedinici - ukupno 11 preporučenih, od Roberta Podolnjaka (Most) do Zlatka Hasanbegovića (HDZ) - biti kontraproduktivno za desnu opciju i zbiti redove lijevih birača oko SDP-a? Upravo to bi se, smatra komunikacijski strateg Krešimir Macan, moglo dogoditi

Preporuke za glasovanje u ime Projekta Domovina potpisuje Krešimir Planinić, predsjednik te stranke koja neće sudjelovati na izborima 11. rujna, iako je u studenome 2015., izašavši samostalno pod imenom U ime obitelji – Projekt Domovina dobila gotovo 24.000 glasova. Taj broj osigurali su natječući se u svim izbornim jedinicama, uključujući i XI. za dijasporu.

Željka Markić osvojila je tada 1.717 preferencijalnih glasova, a Krešimir Planinić njih 769 te su odlučili poštedjeti se novog suda birača i pozivaju da se glas udijeli sljedećim kandidatima po izbornim jedinicama, redom: Davoru Romiću (Most), Zlatku Hasanbegoviću (HDZ), Robertu Podolnjaku (Most), Ivanu Zadravcu (HKS), Draženu Đuroviću (neovisni), Krešimiru Štetiću (Obiteljska stranka), Marku Sladoljevu (Most), Carli Konti (Hrast), Miri Bulju (Most), Ivici Ursiću (Obiteljska stranka) i Željku Glasnoviću (neovisna lista).

Krešimir Macan, vlasnik i direktor agencije za odnose s javnošću Manjgura, smatra da taj potez ima dvostruki efekt: osigurat će dodatne preferencijalne glasove preporučenim kandidatima što bi negdje moglo biti i do nezanemarivih 1,5 posto, ali bi ujedno moglo i nepovratno naštetiti Mostu. Podsjetimo, oko 1,5 posto glasova kandidati Projekta Domovina uspjeli su navući u I., II., IV. i XI. jedinici, dok su jedan posto dosegnuli ili neznatnije prebacili u V., VI. i VII. izbornoj jedinici.

Željka Markić totalno je demaskirala Most

'Tih 1,5 posto preferencijalnih glasova može značiti prelazak izbornog praga jer su birači Željke Markić disciplinirani, konzervativni i poslušat će njezinu uputu. Utoliko preporuke mogu biti korisne za ljude, ali to može biti i medvjeđa usluga Mostu jer je njegove kandidate stavila al pari uz totalno rigidnu desnicu. Dakle, ona je izjednačila Most s Hasanbegovićem, a to je sve ono od čega je Most dosad bježao', konstatira Macan. 

No, ako preporuke u Sabor vinu neke mostaše temeljem dodatnih preferencijalnih glasova, ne pomaže li to i samom Mostu?

'Ne. Potaknut će samo desne birače, ali istovremeno potjerati lijeve zbog toga što je 'Markićka podržala Most'. Dakle, pojedinačno će ona učiniti uslugu tim ljudima, ali je ideološki totalno demaskirala Most što može rezultirati time da Most negdje i izgubi mandat, iako zasad po anketama ne gubi', rezimira Macan.

Na posljednjim izborima, dodaje, Most je uspio tako što je imao trećinu lijevih birača, a ovo može 'ubiti' svakog lijevog birača koji je u dosadašnjim anketama dao glas Mostu.
442415 ,442441,442472,442465Usluga SDP-u

Preporuke Projekta Domovina, ukratko, kontraproduktivan su potez kakav on nikome ne bi preporučio u kampanji, osobito ne 10 dana uoči izbora, 'osim ako ne osjećaju da desnica premoćno pobjeđuje'. No, Macan misli da se u ovom trenutku nitko ne osjeća premoćno.

Doseg Željke Markić u smislu političke moći, dakle, svodi se na 'oko 1,5 posto', a njezinu ulogu preuzeo je Most. 'Problem je što se dosad tek nagađalo da je Most preuzeo tu ulogu. Prva indicija je bila da se ona neće kandidirati, a nakon ove preporuke, jasno je da se ona nije kandidirala kako bi povećala izglede Mostu', kaže Macan.

Može li taj potez biti usluga SDP-u, zato što će i oni lijevi birači koji su namjeravali (opet) glasati za Most sad ipak 'začepiti nos' i glasati za Milanovićev SDP? Definitivno da, odgovara Macan, zaključujući da bi preporuke Željke Markić mogle potjerati lijeve birače od Mosta prema SDP-u - ili ih gurnuti u apstinenciju.