PLENKOVIĆ O OBRAZOVANJU

Kurikularna reforma nije ni bila zaustavljena

31.08.2016 u 14:07

Bionic
Reading

Kurikularna reforma bit će prioritet buduće HDZ-ove vlade, poručio je nakon sastanka na temu obrazovanja u središnjici HDZ-a šef te stranke Andrej Plenković. U stranci je danas održao sastanak s bivšim, većinom HDZ-ovim ministrima obrazovanja te sastanak s braniteljskim udrugama

'Tema obrazovanja, tema povezivanja obrazovanja i tržišta rada ključna je za rast gospodarstva i budućnost Hrvatske, poručio je Plenković nakon sastanka na kojem su osim bivših HDZ-ovih ministara Dragana Primorca, Radovana Fuchsa, Ivice Kostovića bili i bivši ministar SDP-ove vlade Vedran Mornar te aktualni ministar Predrag Šustar.

Na sastanku se podosta vremena posvetilo kurikularnoj reformi, a Plenković kaže da su se svi složili da taj proces nikada nije bio zaustavljen.

'Zaključili smo da je riječ o nadstranačkom pitanju koje zahtijeva širok društveni i politički konsenzus. Mora biti utemeljen na inputu stručnjaka. Naglasili smo da se u okviru programa treba govoriti i o hrvatskoj povijesti, jeziku, identitetu i svemu onome što je potrebno da naši mladi znaju tko su, što su i odakle dolaze', rekao je, prenosi N1, Plenković.

Rekao je da će nastojati da se proces nastavi. 'Da bude uključiv, da se uključe i sve ključne institucije, poput Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te šire akademske zajednice', rekao je Plenković, dodavši da želi i potporu domaće i međunarodne znanstvene zajednice, kao i da proces bude financijski potpomognut iz europskih fondova.

'Želimo da, koliko je to moguće, bude spreman za iduću školsku godinu. To da je gospodin Mornar bio prisutan na sastanku pokazuje našu otvorenost i njegovu spremnost da svojim iskustvom pomogne ovom bitnom pitanju. Nastavak kurikularne reforme bit će jedan od prioriteta vlade u kojoj će HDZ voditi glavnu riječ', rekao je Plenković.

Upitan za komentar izjave Vedrana Mornara koji misli da Plenković shvaća značaj Borisa Jokića za kurikularnu reformu, šef HDZ-a je poručio: 'Ja sam pravnik, i čovjek koji poštuje institucije i poštuje osobne odluke pojedinih aktera u javnom životu. Koliko mi je poznato, Jokić je samovoljno napustio dužnost koju je imao, na njemu je da odluči na koji će se način vratiti u taj proces. Pitanje kurikularne reforme nije pitanje pojedinca. Mi smo u raspravi vidjeli koji su sve akteri bili od početka procesa. Identificiranje procesa samo s jednom osobom bilo bi pretenciozno', kazao je Plenković, dodavši da su vrata za suradnju otvorena.

Dotaknuo se i uloge ministra Šustara. 'Ministar Šustar bio je svojevrsna žrtva manipulacija pojedinih aktera u našem javnom dijalogu i političkom prostoru', rekao je Plenković.

Plenković se danas sastao i s ministrom branitelja Tomom Medvedom, kao i s predstavnicima udruga branitelja - radnika u javnim poduzećima. Kazao je da je to bila još jedna prigoda da 'zajedno s Medvedom, predstavnicima odbora za branitelje stavimo na visoko mjesto prioriteta HDZ-a položaj i prava branitelja, pogotovo onih koji su radnici u gospodarskom životu Hrvatske'.

'Drago mi je da je Medved i njih uključio u rad niza radnih skupina koje rade u Ministarstvu branitelja na jedinstvenom zakonskom okviru koji bi prepoznao i ovu skupinu branitelja u novom zakonskom kontekstu', rekao je Plenković.

Spomenuo je i svoj jučerašnji boravak u Bruxellesu gdje se susreo s povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom

'Razgovarao sam o stanju u BiH, kao i o odnosima sa Srbijom za stvaranje preduvjeta da se riješe otvorena pitanja. Želim pritom vrlo jasno ponoviti da je Srbija u mandatu Kukuriku vlade stekla status kandidata, i da su otvoreni pregovarački okviri, da u to vrijeme vlada Zorana Milanovića nije napravila ništa kad je riječ o spornom zakonu, stoga nikakvo zalaganje za zaštitu nacionalnih interesa u vrijeme predizborne kampanje nije vjerodostojno. Kad smo emancipirali problem u Bruxellesu, nismo imali potporu njihove diplomacije. Vodit ćemo odgovornu vanjsku politiku, bez dizanja nepotrebnih tenzija i iznalaziti rješenja za rezidualna pitanja', rekao je Plenković.

442412,440104,435681,435498