DOMOVINSKA KOALICIJA

'Socijalnu sigurnost ne predstavlja socijalna pomoć'

29.08.2016 u 15:50

Bionic
Reading

Nositelj liste Domovinske koalicije u VI. izbornoj jedinici Miroslav Rožić izjavio je u ponedjeljak na predstavljanju socijalnog programa u Sisku da je državi nužna temeljita reforma socijalnog sustava i da je potreban krovni zakon o ostvarivanju socijalne sigurnosti, a posebice je istaknuo kako Hrvatska nije ni potpisnica Europske socijalne povelje.

Rožić je rekao kako socijalnu sigurnost 'ne predstavlja socijalna pomoć', nego pravo na rad, plaću i mirovinu. Dodao je kako mladi ne odlaze da bi vidjeli svijet i imali veliku plaću, nego zato što u Hrvatskoj nemaju socijalnu sigurnost.

'Nažalost, država ne štiti mlade koji odlaze, već socijalnu politiku prebacuje na poslodavce. Naš socijalni sustav je preuzet iz Ustava bivše Jugoslavije, a činjenica je da Hrvatska nije ni potpisnica Europske socijalne povelje, koja bi zaštitila građane. Od brojnih standarda, od Europske unije jedino nismo preuzeli socijalne standarde jer to državi ne odgovara. Nama treba krovni zakon o ostvarivanju socijalne sigurnosti, a ne da se to područje regulira s pedesetak drugih zakona. Moramo ostvariti pravedan odnos plaća, mirovina i socijalnih davanja, a mjerila socijalne pomoći treba individualizirati, a ne ih primjenjivati za skupine ljudi. Pritom treba uvažavati imovinski, a ne dohodovni cenzus", objasnio je Rožić.

O mnogim socijalnim problemima u Sisačko-moslavačkoj županiji govorila je druga na listi u VI. izbornoj jedinici dr. Vlatka Vukelić. Ona je istaknula kako za brži gospodarski razvoj Siska i županije nisu iskorištene prometne mogućnosti koje bi mogla pružiti autocesta Sisak-Zagreb, čija se izgradnja mora nastaviti do granice s BiH, te kako su zapostavljene riječna plovidba i željeznica, koja još nije ostvarila bržu vezu između Siska i Zagreba. Kako je istaknula, Sisak ne smije biti spavaonica Zagreba, nego njegova hraniteljica.

Predsjednik stranke Ivan Tepeš rekao je da je stranka okupila kvalitetne i stručne kadrove, koji su na 35 stranica sačinili kvalitetan program.

'Zauzimamo se za utemeljenje ministarstva iseljeništva, projekta koji je već bio planiran, ali je propao zbog blokade Mosta. Moramo zadržati vezu s našim mladim iseljenicima kako bi se oni mogli vratiti čim se za to ostvare gospodarski uvjeti. To je ujedno pretpostavka za poboljšanje demografske slike Hrvatske', istaknuo je Tepeš.