PORUKA BUDUĆOJ VLASTI

Mladi trebaju strategiju obiteljske politike koja se neće mijenjati kao vlast

29.08.2016 u 16:18

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije 'Mladi trebaju konkretnu obiteljsku politiku, ne jeftini populizam', koju je u ponedjeljak organizirao Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH), istaknuto je kako mladi trebaju održivu strategiju i kvalitetnu obiteljsku politiku koja se neće mijenjati svaki put kada se mijenja politička vlast

'Bitno je da se strategija stvorena za mlade ne mijenja kako se mijenja politička vlast. Strategija treba biti kontinuirana politika koju ćemo moći mjeriti i vidjeti njene rezultate, kako što je to slučaj u Poljskoj ili Mađarskoj', rekla je članica Izvršnog odbora SSMH Anita Ruso. Smatra da su sve političke stranke napravile programe koji su nekonkretni i ne donose nikakve mjerljive pomake, konkretne mjere i da su bez održive strategije.

Član SSMH Šimun Lončarević poručio je da političke stranke nemaju dobar program za mlade, a mladim ljudima savjetovao je da prouče predizborne programe stranaka i iziđu na izbore. Smatrajući da će im pomoći pri odabiru stranke za koju će glasovati, pozvao je mlade da dođu na predizborno sučeljavanje na temu 'Obiteljska politika i potrebe mladih u Hrvatskoj' u Europski dom, u kojemu će govoriti predstavnici najvećih stranaka.

'Vrijeme je da se mladi uključe u politiku, informiraju se o programima stranaka i počnu zanimati za to tko kroji njihovu budućnost', rekao je dodajući kako mladi žele ostati u Hrvatskoj. Demografska obnova nužna je, istaknuo je Lončarević, upozorivši da će Hrvatska ovakvim trendom, ako se ne pokrene, morati proglasit 'demografski bankrot'.

Omogućavanje fleksibilnog radnog vremena za majke, poticanje povoljnih stambenih kredita, status roditelja odgojitelja s petero ili više djece i povećanje plaća za takve obitelji mjere su koji mladi žele uvesti za poboljšanje svog statusa.

Istraživanje koje je proveo SSMH pokazalo je da mladi žele ostati u Hrvatskoj i tu imati djecu

Na konferenciji je istaknuto da mladi zahtijevaju donošenje sustavne i cjelovite obiteljske politike, što, kako kažu, danas ne postoji. 'Imamo samo parcijalne mjere i obećanja koja služe prikupljanju glasova. Time nismo zadovoljni i treba se to promijeniti. Potrebno je i slušati demografsku sliku Hrvatske jer se već dugo naglašava kako treba donijeti mjere, a dok istraživanje pokazuje da mladi žele imati troje djece u prosjeku i ostati u Hrvatskoj, sustav ih u tome ne podržava', zaključili su. Dodaje se kako država mladima mora pomoći u traženju posla, no i da odgovornost snose poslodavci. Članovi SSMH naveli su mjeru stručnog osposobljavanja nakon koje se, kazali su, mladi najčešće vraćaju na burzu rada te u pravilu ne mogu naći stalno zaposlenje. 'Potrebna su nam kvalitetna radna mjesta koja će mlade zadržati i koja će im pomoći da izgrade svoje karijere', rekli su.

Upozoreno je kako su predizborni programi političkih stranaka koji se tiču mjera obiteljske politike i mladih preopćeniti, polovični, površni, svode se na puka obećanja i fraze za samo koji glas više, a što je nedopustivo jer se velik broj mladih odlučuje na odlazak. Članovi SSMH zahtijevaju stoga bolju razradu obiteljske politike. Tiskovna konferencija prethodila je prvom predizbornom sučeljavanju o temi obiteljske politike u Hrvatskoj koje će se u organizaciji SSMH održati u četvrtak 1. rujna u 19 sati, a na kojem su sudjelovanje potvrdili predstavnici HDZ-a, Narodne koalicije, Mosta, Stranke rada i solidarnosti te koalicije Jedina opcija.