NIJE ZADOVOLJAN ŽALJENJEM PUTEM MEDIJA

Kajtazi traži osobnu i direktnu ispriku Plenkovića i Culeja

29.08.2016 u 12:02

Bionic
Reading

Iako se predsjednik HDZ-a Andrej Plenković prošli tjedan, na upit novinara, ispričao zastupniku romske nacionalne manjine Veljku Kajtaziju zbog uvredljivog komentara koji je na njegovom profilu na Facebooku ostavio HDZ-ov Stevo Culej, Kajtazi time nije zadovoljan te traži osobnu ispriku Plenkovića i Culeja

'Istina je da sam ja samo jedan od zastupnika, ali smatram da je moj glas u Saboru dosad bio jako bitan. Bitan je i danas jer predstavljam čak dvanaest nacionalnih manjina, a među njima i romsku, najugroženiju skupinu u našem društvu', poručuje Kajtazi u kratkom priopćenju.

'Nakon konzultacija sa suradnicima i predstavnicima Roma zajednički smo odlučili da nikakvu medijsku ispriku, osim one osobne i direktne gospodina Plenkovića i gospodina Culeja, nećemo prihvatiti', rekao je Kajtazi.

U HDZ-u zasad nema komentara na Kajtazijev zahtjev.

Podsjetimo, Plenković se prošli tjedan ispričao Kajtaziju u izjavi novinarima.

'I osobno izražavam žaljenje zbog takvog posta. Ispričavam se gospodinu Kajtaziju ako se na bilo koji način našao povrijeđenim. To nije stav HDZ-a, to nije moj osobni stav. Spreman sam i otvoren za suradnju sa svim pripadnicima nacionalnih manjina, osobito s pripadnicima romske nacionalne manjine, i sve ono što je radila hrvatska Vlada proteklih godina na integraciji i planovima za poticanje romske manjine u skladu s najvišim standardima EU-a i Vijeća Europe - to će nastaviti buduća vlada na čelu s HDZ-om', rekao je Plenković.

Plenković je razgovarao i sa zastupnikom Culejom.

'Želim ponoviti da ja osobno, kao i stranka, držimo do poštivanja prava nacionalnih manjina. Rekao sam da je nedopustivo takvo ponašanje, da neću tolerirati takve komentare na Facebooku, koji je specifičan oblik komunikacije. Rekao sam gospodinu Culeju da se to više ne smije ponoviti', kazao je Plenković.

Veljko Kajtazi zatražio je ranije od HDZ-a i Andreja Plenkovića da se ograde od uvredljivog komentara koji je Culej napisao na njegovom profilu na Facebooku. Culej je napisao: 'Poštovani Romi, ne vjerujte bivšem oficiru JNA, laže k'o srpski Cigan i nije dio vas, hrvatskih Roma, u Hrvatskom saboru - iznosi laži i radi po nalogu mrzitelja Hrvata, što nije vaš program suživota.'

Taj komentar Etičko povjerenstvo ocijenilo je teškim kršenjem Izbornog etičkog kodeksa te širenjem nacionalne i rasne mržnje, no nije moglo utvrditi tko je stvarno autor komentara.

I Kajtazi i Culej aktualni su saborski zastupnici, ali i kandidati za novi saziv Sabora. Culej se nalazi na 14. mjestu HDZ-ove liste u 5. izbornoj jedinici, dok je Kajtazi kandidat u 12. izbornoj jedinici, u kojoj se biraju zastupnici nacionalnih manjina.