5. IZBORNA JEDINICA

Anketa HRT-a: U Zagorju i Međimurju uvjerljivo stoluju SDP i HNS

28.08.2016 u 20:48

Bionic
Reading

Ako je peta izborna jedinica (Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija) utvrda HDZ-a, onda je treća megautvrda lijeve koalicije. Na biračkom području koje obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju uvjerljivo stoluju HNS i SDP pa dugo, dugo nitko. Konkretno, samoprozvana Narodna koalicija - više od 44 posto, 28 posto manje ima drugoplasirani HDZ. Izborni prag u 3. izbornoj jedinici prelazi još samo Most. Pokazuju to rezultati istraživanja izbornih preferencija birača HRT-a i agencije Hendal

S obzirom na statističku pogrešku te velik broj neodlučnih i ovdje - gotovo 22 posto, šansa da zauzme jednu saborsku fotelju smiješi se koaliciji predvođenoj Živim zidom. Radimir Čačić, koji je na izborima u studenome u svojoj izbornoj jedinici Reformistima priskrbio jedan mandat - i sad je prvi na listi. Ovaj put kao dio Bandićeve koalicije. No 9. saziv Sabora, pokazuje anketa, neće vidjeti. Kao ni predsjednik Laburista, Tomislav Končevski. Preko Kukuriku koalicije kao sedmi na listi u studenome je ušao u Sabor, sad Laburisti nastupaju samostalno i ne dobivaju ni jedan posto. Svi ostali su još niže.

Ostankom bez saborske fotelje nisu gubitnici isključivo predsjednici Reformista i Laburista, nego i njihove stranke. Jer bez parlametarnog statusa, u javnosti kao da ne postojiš Na listi dobitnika prednjači SDP-ova koalicija. Imali su u Saboru 7 mjesta iz ove izborne jedinice, sad bi skočili na 9, s mogućnošću osvajanja i desetog kad se uzmu u obzir statistička pogreška od minus/plus 3,1%, broj neodlučnih, ali i D'Hondtova metoda preračunavanja glasova koja redovito ide u korist najjačih.

U 3. izbornoj jedinici, HDZ gubi jedno mjesto u odnosu na prošli saziv. Ali brojčano zapravo ostaje na istom jer je onaj četvrti pripadao Hrastu kao članu tadašnje Domoljubne koalicije. I Most ostaje na istome. Jednog su zastupnika imali, jednog bi i sad dobili. Živi zid će također zauzeti jednu fotelju. Pod uvjetom da dio neodlučnih i statistička pogreška budu na njihovoj strani. U tom slučaju, Ivan Sinčić neće svoju životnu družicu gledati samo kod kuće nego i na poslu. Jer, prva na listi njihove Jedine opcije u 3. izbornoj jedinici, a ujedno i jedina koja bi mogla ući u Sabor je Vladimira Palfi

Nakon dvije obrađene izborne jedinice, Narodna koalicija ima 14 mjesta u Saboru. HDZ tri manje - 11. Dvije ruke za glasovanje zasad si je osigurao Most i jednu Živi zid.