PLATFORMA SSSH

I sindikati imaju zahtjeve za izbore

25.08.2016 u 14:56

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindkata Hrvatske (SSSH) predstavio je u četvrtak Predizbornu platformu 2016. 'Za Hrvatsku zadovoljnih ljudi', u kojoj iznosi svoje zahtjeve i očekivanja od idućeg saziva Hrvatskog sabora i Vlade

Tom revidiranom platformom iz 2015. nudimo prijedloge i rješenja kojima želimo u vrijeme izborne kampanje stranke i koalicije potaknuti na raspravu o temama od interesa za radno ovisno stanovništvo, o dobrobiti građana i smjeru društveno-ekonomskog razvoja Hrvatske. Stoga postavljamo pitanje imaju li stranke programe, što u nijma stoji, kako ih misle provesti i što od toga imaju hrvatski radnici, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Radnici i građani očekuju da se u Hrvatskoj provede reindustrijalizacija i otvaranje novih radnih mjesta, istaknuo je Novosel. Upozorio je na neriješen problem neisplate plaća, zapošljavanja preko agencija i tzv. vaučerski rad, obavljanje povremenih i privremenih poslova zbog kojih radnici postaju socijalni slučajevi, te na pitanje minimalne plaće, jer zbog niskih primanja radnici napuštaju Hrvatsku.

U Hrvatskoj mora profunkcionirati pravna država i poštivati se kolektivni ugovori, te stvoriti uvjete za zaposlenost od 1,8 do 2 milijuna radnika, što će omogućiti održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava, rekao je Novosel.

Najavio je kako će u tjednu prije izbora o tome razgovarati s predstavnicima najjačih političkih opcija i dati im do znanja što od njih očekujemo. Dodao je kako sindikalnom članstvu neće davati preporuke za koga trebaju glasovati, ali će ih pozvati da izađu na izbore, a onima koji nude populizam već sada poručuje da odustanu jer Hrvatskoj trebaju stranke koje mogu kreirati uspješnu politiku.

Od nove Vlade predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić očekuje porezno rasterećenje tvrtki i građana, smanjenje PDV-a i izjednačavanje s konkuretnim zemljama, te viša radnička primanja. Od nove vlasti očekujemo da provede ono što je obećala i to stavi na papir, a mi ćemo pratiti provedbu i reagirati u slučaju neispunjenja preuzetih obveza, kazao je.

Predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić naglasila je važnost unaprijeđenja obrazovnog sustava i istaknula potrebu provedbe cjelovite kurikularne reforme bez političkih utjecaja. Što se tiče zdravstvenog sustava, treba provesti reformu, ojačati javno zdravstvo i preventivu, racionalizirati sustav uz očuvanje standarda, ali bez komercijalizacije i povećanja cijene zdravstvenih usluga.

Predsjednik Sindikata poljoprivrede Šimo Orešković upozorio je na problem privatizacije tvrtke Badel 1862, koja se već tri godine nalazi u postupku predstečajne nagodbe i prijeti joj stečaj i ovrhe, jer tehnička vlada ne želi odlučiti o izboru strateškog partnera, iako su investitori već dali ponude.

Postoji opasnost da država i banke izgube oko 680 milijuna kuna duga, ako se u iduća dva tjedna o tome ne odluči, upozorio je Orešković i zauzeo se za nastavak prekinute predstečajne nagodbe.