SURADNJA, A NE KOALICIJA

Lalovac baca udicu Mostu: S njima smo napravili odličnu stvar za Hrvatsku

25.08.2016 u 14:02

Bionic
Reading

Bivši ministar financija i nositelj liste Narodne koalicije u desetoj izbornoj jedinici Boris Lalovac u Splitu je otkrio da je u proteklih šest mjeseci 'imao korektne kontakte i razgovore s članovima Mosta' i da su zajedno učinili dobru stvar time što su spriječili najavljeno ukidanje Poreznog USKOK-a

'Imali smo dosta sličnih prijedloga i oko PDV-a, i oko poreza na dohodak. Kad su bili na vlasti, pomogli su sačuvati Porezni USKOK koji je HDZ, iz ne znam kojih razloga i po čijoj direktivi, htio ukinuti. Most je vrlo jasno stao na stranu SDP-a da to tijelo dobro radi i tako smo zajedno sačuvali nešto jako vrijedno za Hrvatsku', kazao je Lalovac tijekom druženja s građanima u centru Splita.

Upitali smo ga je li eventualno i danas u nekom obliku razgovora s Mostom pa je odgovorio da su se kontakti mahom odvijali u Saboru. Ipak, nastavio ih je hvaliti za akciju spašavanja Poreznog USKOK-a.

'I oni su htjeli saznati zašto se to tijelo ukida pa sam im objasnio da smo radili zajedno s Amerikancima, Europskom komisijom i brojnim drugima. Podržali su nas i napravili dobru stvar za Hrvatsku, po tome smo slični', kazao je Lalovac.

On smatra da bi se nakon rujanskih izbora vrlo brzo morala formirati vlada jer bi u svakoj drugoj soluciji nastali ozbiljni problemi po državu. 'Brine me mogućnost da se vlada ne sastavi već u rujnu, odnosno da agonija pregovora potraje kao početkom ove godine jer u tom slučaju teško ćemo donijeti proračun za iduću godinu i predstaviti ga investitorima i Europskoj komisiji. Ta nestabilnost može naštetiti javnim financijama i osobno se bojim scenarija trakavice', dodao je.

Smatra da su HDZ-ova obećanja o smanjenju PDV-a nerealna jer predstavljaju veliki udar, i to u godini kada na naplatu dolazi 27 milijardi kuna duga i kada je država već propustila jednu mogućnost zaduživanja.

'Biti predsjednik Hajduka moj je dječački san'

'Ne, nema apsolutno nikakve šanse da se kandidiram za gradonačelnika Splita', odgovorio je Boris Lalovac na novinarsko pitanje. 'Split volim i ovdje sam rođen, ali bavim se drugim stvarima', dodao je, istaknuvši svoju jedinu dječačku želju. 'Jedino što bih želio više nego raditi u Vladi jest biti predsjednik Hajduka, sve ostalo manje je vrijedno. Jasno mi je da to trenutno nije moguće, Hajduk i politiku treba potpuno odvojiti, ali to je moja intimna, dječačka želja', otkrio je Lalovac. I na koncu razgovora s novinarima, upitan o prognozi rezultata u desetoj izbornoj jedinici, vratio se na istu temu: 'nadam se da ćemo biti malo bolji nego na prošlim izborima, makar su tu dobri i kvalitetni ljudi poput Bože Petrova i Damira Krstičevića. Ma, najbitnije je da Hajduk večeras pobijedi i plasira se u Europsku ligu, nakon toga ćemo lakše sastaviti vladu...'.

'Ne volim davati prevelika javna obećanja, volim krenuti skromno i u hodu objaviti ako se što može napraviti. SDP-ova vlada bila je ozbiljna jer je ostavila niži deficit, a stabilnost države i njezinih javnih financija dalje je prioritet. Znam da nas pred izbore povuče euforija, ali Hrvatska je još uvijek daleko od dugoročnih stopa rasta i još uvijek imamo visok javni dug. Osobno imam drukčiju strategiju od svojih konkurenata pa možda čak i nekih unutar moje koalicije: ipak sam vodio financije i znam kolika je muka sastaviti proračun s deset i više milijardi kuna troška za kamate. Volim krenuti skromno', rekao je Lalovac.

Komentirajući stranku Pametno i njezino predstavljanje državnog proračuna za iduće tri godine, kazao je i da je 'teško sastavljati proračun ako nisi u tim cipelama'.

'Osobno jako cijenim ljude iz Pametnog, ali jako puno njih nije svjesno kako izgleda pregovarati s ministrima, potom uvažavati stečena prava pa tražiti većinu u Saboru za promjenu tih prava... Tek tada situacija je puno realnija. Svi mogu sastavljati proračun, ali kada se dođe na vlast priča je puno drukčija', zaključio je Lalovac.