S VAMA VIŠE OD 25 GODINA

Veterani iz prvih saziva Sabora i danas drmaju Hrvatskom. Znate li tko su?

26.08.2016 u 07:07

Bionic
Reading

Ako vam se, kada gledate vijesti u ovo predizborno vrijeme, čini da ste doživjeli deja vu, nemojte se čuditi. Za vas smo izdvojili dvadesetak političara i jednu političarku koji i danas 'drmaju' Hrvatskom, a sjedili su u Saboru i prije 26 godina, u prvom i drugom sazivu. Neki su tada bili tek 'omladinci', a neki s golemim iskustvom i danas vuku ključne poteze na hrvatskoj političkoj pozornici

Među onima koji su i danas aktivni, a postali su saborski zastupnici 1990., kada Sabor još doduše nije bio hrvatski, najviše je onih koji su bili na listama HDZ-a. Naime, riječ je o prvim višestranačkim izborima na kojima birači nisu imali mogućnost zaokruživati kandidate samo jedne partije, tj. Saveza komunista.

Jedini dvojac koji je danas itekako aktivan, a koji 1990. nije bio iz redova HDZ-a, čine Mato Arlović, danas ustavni sudac, te Željko Jovanović. Danas istaknuti riječki SDP-ovac, tada 25-godišnjak, na izborima 1990. osvojio je 1056 glasova kao kandidat Saveza socijalističke omladine Hrvatske. Arlović je pak bio kandidat Saveza komunista.


Uz njih te godine saborski zastupnik postaje i Ivić Pašalić, koji danas doduše apstinira od aktivnog bavljenja politikom te je na čelu ceha drvne industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, no svako malo se u medijima oglasi kao politički autoritet. Uz njega su s liste HDZ-a u Sabor dospjeli i Stjepan Mesić, koji se i ove godine neumorno natječe za saborski mandat na listi Narodne koalicije nakon svoja dva predsjednička mandata.


Davne 1990. u Sabor je dospio i Vladimir Šeks, i danas vrlo aktivan HDZ-ov veteran. Iako je za vrijeme Tomislava Karamarka bio donekle marginaliziran, novi šef stranke ponovno ga je upregnuo. Šeks je u visokoj politici ostao te preživio i detuđmanizaciju i desanaderizaciju i čistke nakon Jadranke Kosor, kojoj je bio desna ruka.

HDZ-ove boje 1990. je branio i Joža Manolić, danas vitalan 97-godišnjak. U saborskim klupama ponovno bi mogao sjediti još jedan HDZ-ov veteran, Milan Kovač. On je bio i u prvom sazivu Sabora, a za fotelju na Markovom trgu opet se natječe u VI. izbornoj jedinici.


Dvije godine kasnije, 1992., održani su prvi parlamentarni izbori u samostalnoj Hrvatskoj. U saborske klupe tada je sjela 24-godišnja Milanka Opačić i to kao zastupnica SDP-a iz redova srpske nacionalne manjine. U Saboru je bila u još nekoliko saziva, a bila je i ministrica socijalne skrbi.

Godine 1992. u Sabor dolaze Sanader, Bebić, Đapić...

Nakon izbora 1992. u Sabor dolaze neka nova lica koja će sljedećih 20 godina drmati političkom scenom u Hrvatskoj. Zastupnici tada postaju Ivo Sanader, premijer u dva mandata, protiv kojeg se danas vodi nekoliko pravosudnih procesa zbog korupcije. Sanaderu se pridružuje Andrija Hebrang, ratni ministar zdravstva koji je istu funkciju obnašao i kasnije, te Luka Bebić, Sanaderov bliski prijatelj i jedan od najupečatljivijih predsjednika Sabora. Zastupnik postaje i Mate Granić, ministar vanjskih poslova u 90-ima, danas savjetnik Kolinde Grabar Kitarović i lobist.


Iz redova HSP-a saborski zastupnik postaje 1992. i Anto Đapić, a 24 godine kasnije ponovno izlazi na izbore u jednoj od pravaških koalicija.

Boje HSLS-a tada su u Saboru branili Dražen Budiša, koji je danas u političkoj mirovini,te Goranko Fižulić, ministar gospodarstva u vladi Ivice Račana i nekoć uspješni poduzetnik. Našao se tu i Goran Granić, brat poznatijeg Mate Granića, koji je u Račanovo vrijeme bio potpredsjednik Vlade, te Jozo Radoš, koji je u istom mandatu bio ministar obrane. Radoš je danas zastupnik u Europskom parlamentu.

Furio Radin postao je tada zastupnik talijanske nacionalne manjine, što radi i danas.