KAMPANJA U KOPRIVNICI

Most: Građani su ugroženi zbog deponija Piškornica

23.08.2016 u 22:11

Bionic
Reading

Most nezavisnih lista u utorak je na konferenciji za novinare u Koprivnici nazvao SDP i HDZ glavnim krivcima za neusvajanje Plana gospodarenja otpadom, za kojeg tvrde da je suvremen i usklađen sa preporukama EU, a upozorili su i na aktualnu situaciju na odlagalištu otpada Piškornica nadomak Koprivnice zbog kojeg su, tvrde, građani zdravstveno i sigurnosno ugroženi

Pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode u tehničkoj vladi te Mostova kandidatkinja na listi za VII. izbornu jedinicu Lidija Runko Luttenberger je istaknula kako je početkom godine, ulaskom u Ministarstvo okoliša, zatečena situacija prema kojoj je Hrvatska kasnila s implementacijom europskih propisa u svoje zakonodavstvo. To je, kaže bilo vidljivo na više razina, odnosno u gospodarenju otpadom, procjeni utjecaja na okoliš i drugim sastavnicama gospodarenja otpadom.

Naglasila je i kako su postojeći nacrt Plana gospodarenja otpadom kojeg je izradila prethodna Vlada, uspjeli uskladiti s Okvirnom direktivom o otpadu i sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom koji je na snazi od 2013. godine.

'Plan gospodarenja otpadom je suvremen i usklađen sa svim preporukama Europske komisije. On je dobio pozitivnu ocjenu svih ministarstava, ali je njegovo usvajanje stopirano na samoj Vladi', rekla je, a za njegovo neusvajanje je okrivila dvije najveće parlamentarne stranke - HDZ i SDP.

'Zbog neusvajanja Plana šteta je višestruka, a najgore je to što nećemo stići povući pola milijarde eura iz europskih fondova. Taj je novac bio potreban za uređenje sektora gospodarenja otpadom', naglasila je.

Kao posljedica svega, kazala je, Hrvatska će morati sama financirati ispunjenje ciljeva gospodarenja otpadom, a upozorila je i kako je Fond za zaštitu okoliša gotovo prazan. 'Nažalost, potrebita sredstva neće se moći planirati ni u državnom proračunu za 2017., a to znači da će projekti koji se tiču gospodarenja otpada ostati neostvareni', rekla je.

Najglasnije u stopiranju Plana gospodarenja otpadom bile su, ističe, županije i župani. 'Župani su bili glasnici određenih lobija koji u ovakvom stanju nalaze svoj interes', tvrdi Runko Luttenberg.

Upozorila je i kako će Hrvatska, zbog neispunjena obveza vezanih za gospodarenje otpadom, morati plaćati penale. Osim toga, kaže, nastavit će djelovati loš sustav gospodarenja otpadom koji će biti sve skuplji. 'Naposljetku ćemo mješoviti otpad izvoziti u inozemstvo nekome tko će ga znati obrađivati', kazala je zamjenica ministra.

'Nažalost, ni Rijeka iz koje dolazim nije uspjela uspostaviti sustav održivog gospodarenja otpadom. Stoga ona danas svoj otpad mora odvoziti na ostala odlagališta među kojima je i Piškornica nedaleko Koprivnice. Očito netko od tog posla dobro zarađuje, što pak nije u javnom interesu. Zbog toga su građani Koprivnice ugroženi zdravstveno i sigurnosno o čemu svjedoči i nedavni požar na tom odlagalištu', upozorila je.

Saborska zastupnica Mosta i kandidatkinja na listi za II. Izbornu listu Mosta Ljubica Ambrušec je ponovila kako su interesni lobiji stopirali usvajanje Plana gospodarenja otpadom.

'Takvim potezom izgubljena je mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, a Plan su podupirale mnoge udruge za zaštitu okoliša', zaključila je Ambrušec.