DAMIR KRSTIČEVIĆ

'Zvao me general Gotovina, slijedi nam borba istinom'

24.08.2016 u 13:49

Bionic
Reading

Nositelj HDZ-ove liste u X. izbornoj jedinici Damir Krstičević u utorak je, prilikom susreta kandidata te liste s braniteljima u Splitu, poručio kako se HDZ konsolidirao te da nije 'razbijena vojska'. Naknadno, Udruga veterana 4. gardijske brigade oštro je reagirala na članak tjednika Nacionala u kojem anonimni generali tvrde da je Krstičević 'u rujnu 1991. još bio u JNA'

Krstičević je u Splitu spomenuo medijsku kampanju u kojoj se, kaže, pokušava baciti ljaga na njegovo ime.

'U politici ima svega i razumijem ljude koji se u nju ne žele miješati. Imam svoj dosje, mediji se bave time, posebice izvješće SIS-a, a tvrde da sam napao Vukovar. Od svih kandidata mene spominju', kazao je. Dodao je pri tomu kako nije ni prvi ni zadnji koji se mora boriti s time. 'Zvao me general Gotovina i ustvrdili smo da nam slijedi borba istinom', poručio je Krstičević.

'Nastavak specijalnog rata protiv Krstičevića'

Udruga veterana 4. gardijske brigade poručila je da je riječ o 'nastavku specijalnog rata protiv generala Krstičevića, protiv dragovoljaca, veterana 4. gardijske brigade, vrijednosti Domovinskog rata i u konačnici protiv bolje i stabilnije Hrvatske'.

'General Damir Krstičević častan je čovjek, naš legendarni zapovjednik. Pod njegovim zapovijedanjem postigli smo najveće pobjede u povijesti hrvatskog naroda i ima naše puno povjerenje', priopćeno je iz te udruge.

Pojašnjavaju kako specijalnim ratom nazivaju objede i laži da je Krstičević napadao Vukovar dok je činjenično bio pripadnik izvidničkog voda 4. gardijske brigade HV-a. Udruga naglašava da je dovoljno pogledati u arhivu personalne službe 4. gardijske brigade HV-a kako bi se utvrdila istina o tome kada je Krstičević pristupio u postrojbu, koje je dužnosti obnašao i do kada je bio pripadnik postrojbe.

'Smutljivci koji su zalutali u HV ili bivši suradnici jugoslavenskih službi'

'No', dodaje se u priopćenju, 'očito je da istina ne zanima one koji su predstavljeni kao desno orijentirani generali ili desno orijentirani časnici. Kodeks i čast hrvatskog časnika, a posebno hrvatskog generala, ni u kojem slučaju ne stanuju u ljudima koji negdje u zamračenim, zadimljenim i alkoholom ispunjenim prostorijama smišljaju takozvane obavještajne afere', navode iz udruge.

Novi broj tjednika Nacional u članku u kojem se poziva na anonimne, desno orijentirane generale navodi da je Damir Krstičević 'u rujnu 1991. još bio u JNA', a iz udruge na to pojašnjavaju kako hrvatski generali i časnici nastupaju otvoreno, sa svojim imenom i prezimenom.

'Oni koji sami za sebe govore da su generali i još k tome da su desno, a skrivaju se iza pseudonima i anonimnog dilanja tobože vjerodostojnim dokumentima i informacijama, niti su hrvatski generali, niti časnici, niti su časni, a sigurno nisu ni desno', poručuju iz udruge, procjenjujući kako je riječ o 'smutljivcima koji su zalutali u Hrvatsku vojsku u Domovinskom ratu ili bivšim suradnicima jugoslavenskih službi koji po nalozima svojih gospodara rovare i odrađuju prljave poslove kako bi se generala Krstičevića i druge u ratu dokazane i sposobne generale i časnike onemogućilo da hrvatskom narodu donesu pobjedu u miru kao što su to slavodobitno učinili u ratu'.

Također tvrde kako je riječ o neprijateljima hrvatskoga naroda koji 'destrukciju žele prenijeti cijeloj hrvatskoj javnosti te stvoriti sumnju i nesigurnost, držeći se one da se stalno ponavljana laž pretvara u istinu'. Ti i takvi, ističu iz Udruge veterana 4. gardijske brigade, 'još su tijekom Domovinskog rata, dok su se pripremale i provodile operacije obrane i oslobađanja zemlje, gledali svoju osobnu korist, bili na margini stvarnih ratnih događaja i izmišljali obavještajne afere'.

SMS Ante Gotovine

Potporu Krstičeviću dao je i general Ante Gotovina. U SMS poruci svome suborcu on navodi kako je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti te da je zaštita operacija i ljudi iz Domovinskog rata od olakih objeda za potrebe dnevne politike u ingerenciji institucija koje se brinu o nacionalnoj sigurnosti. 'Tvoj put od vojnika do ratnog zapovjednika jedne od najslavnijih postrojbi Hrvatske vojske, 4. gardijske brigade, bio je čestit i uzoran. Misiju obrane domovine, zajedno sa svim postrojbama hrvatskih oružanih snaga, izvršili smo vojnički, časno i dostojanstveno. Zajedno smo stvorili pretpostavku za demokratski razvoj društva i države. Ponosan sam na naše vrijeme i sve naše ljude', navodi general Gotovina u SMS-u koji je, bez navođenja izvora, našao svoj put do novinara.

Krstičević: Nismo razbijena vojska

'Neki su mislili da ćemo biti razbijeni, ali konsolidirali smo se, nismo razbijena vojska', rekao je Krstičević prethodno u Splitu, a potom je posjetio i Dubrovnik.

Krstičević je rekao da je za predsjednika HDZ-a izabran Andrej Plenković, čovjek koji ima 'širinu i sposobnost', odnosno moderan čovjek i političar.

Krstičević se zauzeo za, kako je rekao, istrjebljenje 'veza i klijentelizma', ponajprije u vlastitim odnosno HDZ-ovim redovima.

'HDZ će našu državu s Plenkovićem urediti da bude bolja. Naše društvo treba biti pravednije, da uspjeh ovisi o radu, a ne o vezama i klijentelizmu, što treba suzbiti, prvo u HDZ-u, a onda i dalje', istaknuo je Krstičević.

Rekao je i kako je HDZ za predstojeće prijevremene parlamentarne izbore osvježio svoje liste tako da su od ukupno 11 izbornih jedinica u sedam njih novi nositelji dok Zoran Milanović, kako je rekao, na izbore ide s istom ekipom i s istim programom.

'Puno je ekonomista na našim listama jer je gospodarstvo ključno. Treba smanjiti javni dug i podići kreditni rejting na investicijsku razinu. Ako to napravimo, kamate padaju i možemo uštedjeti i tri milijarde kuna, a planiramo i cjelovitu poreznu reformu', kazao je Krstičević prilikom druženja HDZ-ovih kandidata u X. izbornoj jedinici s braniteljima.