PROPITUJE PRIOPĆENJE

Etičko povjerenstvo pozabavit će se i Željkom Reinerom

22.08.2016 u 15:12

Bionic
Reading

Etičko povjerenstvo koje ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom kampanje i samog postupka izbora na svojoj sutrašnjoj sjednici trebalo bi raspravljati i o priopćenju koje je stiglo iz Ureda predsjednika Sabora Željka Reinera

Nakon što se Etičko povjerenstvo oglasilo zbog aktivnosti Milana Bandića i ministra gospodarstva Tomislava Panenića, na dnevnom redu njihove sutrašnje sjednice trebao bi se naći upit tportala vezan uz priopćenje koje je u nedjelju medijima odaslala osobna savjetnica za medije predsjednika Sabora Željka Reinera.

Naime, osobna savjetnica za medije predsjednika Sabora Željka Reinera Bernarda Tolić Alimov sa službene je saborske e-mail adrese medijima odaslala priopćenje u kojem govori o predizbornim aktivnostima predsjednika Sabora.

Sinoć su se predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner i tajnik HDZ-a Gordan Jandroković s kolegama iz I. izborne jedinice prošetali gradom, od Strossmayerovog šetališta do Tkalčićeve ulice. U dobrom raspoloženju mnogobrojni građani Zagreba su prilazili da popričaju s kandidatima HDZ-a I. izborne jedinice, ali i da stisnu ruku predsjednika Sabora.

Ljetna večer u Zagrebu bila je iznimno vruća, no kandidati I. izborne jedinice bili su vidno raspoloženi, a prepuni grad i ulice vrvjeli su od mnogobrojnih građana, iz čega je vidljivo da se velik broj njih vratio s godišnjih odmora.

No već iduće jutro akademik Reiner je s kolegama otišao i na misu u šestinsku župnu crkvu sv. Emerika (Mirka). U prepunoj crkvi mnogi su došli proslaviti svetog Roka, zaštitnika omiljenog diljem Europe, koji se posvetio radu s oboljelima od kuge. Na samom kraju misnog slavlja župnik, velečasni mr. Robert Šreter pozdravio je ugledne goste i zahvalio je na dolasku, nakon čega su građani s oduševljenjem dočekali predsjednika Hrvatskog sabora
', stoji u priopćenju koje je došlo iz Ureda predsjednika Sabora.

Etičko povjerenstvo stoga smo pitali je li ovakvo priopćenje dopušteno i radi li se o korištenju državnih institucija u kampanji, a svoj pravorijek dat će sutra.

Etičko povjerenstvo, a čijem je čelu predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić​, već je reagiralo zbog korištenja državnih institucija u predizborne svrhe. Pozvalo je sve sudionike izbora da za aktivnosti i namjene svoje izborne promidžbe ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave, naglašavajući da se time ni u kom smislu ne ograničava nositelje javnih dužnosti u njihovu redovitom obavljanju posla tijekom izborne promidžbe.

Taj je poziv Povjerenstvo uputilo sudionicima izbora u okviru odgovora HDSSB-u na prigovor u vezi s televizijskim nastupom ministra gospodarstva Tomislava Panenića, koji je i kandidat Mosta nezavisnih lista, a prije toga i u okviru odgovora na upit novinarke Al Jazeere u vezi s istovremenom najavom stranačke i dužnosničke aktivnosti zagrebačkog gradonačelnika i predsjednika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića.

Etičko povjerenstvo tijelo je koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje etičkih i demokratskih načela na izborima. Imenuje ga Ustavni sud uoči svakih izbora, na čelu mu je uvijek predsjednik HAZU-a, a tri člana biraju se na prijedlog vladajuće većine te tri na prijedlog oporbe. Članovi Etičkog povjerenstva ne smiju biti kandidati na izborima i članovi političkih stranaka. Osim predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića, u ovom sastavu povjerenstva su profesori iz Zagreba Nikola Mijatović i Stanko Bruno Uršić te profesor Zvonimir Lauc s osječkog Pravnog fakulteta, imenovani na prijedlog većine, dok su profesori sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti Tvrtko Jakovina i Goran Čular te Ana Gruden imenovani na prijedlog oporbe.