GRAFITI NA ŽUPNOM DVORU

Tepeš: 'Smrt fašizmu' je prijetnja smrću biskupu Košiću

16.08.2016 u 17:00

Bionic
Reading

Nakon što su na ceradi na zgradi u vlasništvu Sisačke biskupije osvanuli grafiti 'Smrt fašizmu – sloboda narodu' te zvijezde petokrake oglasila se Domovinska koalicija tvrdnjom da je ovaj vandalski čin izravna prijetnja smrću sisačkom biskupu Vladi Košiću

'Izvrsna propovijed sisačkog biskupa, mons. Vlade Košića povodom blagdana Velike Gospe na misi u Gorama dovela je do opasne reakcije kojoj smo danas svjedoci. Crvena zvijezda petokraka, 'Smrt fašizmu – sloboda narodu' i 'Antifa Sisak' grafiti su koji su jutros osvanuli na objektu u vlasništvu Sisačke biskupije, čime se šalje izravna prijetnja jednom vjerskom pastiru. Kako znamo da je pozdrav 'Smrt fašizmu – sloboda narodu' bio pečat na smrtnim presudama u poslijeratnim godinama, ovom prigodom tražimo od državnih institucija da promptno reagiraju kako bi naručitelje ovih gnjusnih poruka privele pred lice pravde', stoji u priopćenju Domovinske koalicije koje potpisuje predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš.


Kažu kako je nakon presude Perkoviću i Mustaču postalo jasno 'da je lustracija jedino rješenje za raščišćavanjem s prošlošću'. To je, kaže Tepeš, 'dovelo do panike u neokomunističkim i jugofilnim redovima, što je vidljivo po oskvrnjivanju spomenika heroja Mire Barešića i Jean-Michela Nicoliera, a kulminiralo je ovom prijetnjom mons. Vladi Košiću'.

Tepeš kaže da Milanovićeva Narodna koalicija sve više podsjeća na djelovanje Narodnog fronta nakon Drugog svjetskog rata.

'HSP AS i Domovinska koalicija najoštrije osuđuju ovakve poteze koji ne predstavljaju tek puko neslaganje marginalnih skupina sa šutljivom većinom, već iste treba shvatiti jedino i isključivo kao prijetnje smrću! HSP AS i Domovinska koalicija uvijek će biti na braniku od svih totalitarnih režima i znakovlja koji ih predstavljaju, a na tom tragu ćemo i inzistirati da u Kazneni zakon uđe i isticanje zvijezde petokrake, koja je u Domovinskom ratu bila simbol zločinaca i koju su ponosno tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku nosili krvnici Veselin Šljivančanin i Ratko Mladić, a danas se s istim znakovljem prijeti duhovnom pastiru i moralnoj vertikali hrvatske današnjice, sisačkom biskupu, mons. Vladi Košiću', zaključuje Tepeš u priopćenju.