KONAČNA ODLUKA U HDZ-U

Plenković o Milinoviću: Ma neće se povući, Dado je pravi HDZ-ovac

11.08.2016 u 09:28

  • +9

Predsjedništvo HDZ-a

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bionic
Reading

Iako se u javnosti tek nagađa tko će nositi pojedine liste HDZ-a na rujanskim izborima, konačan odgovor o listama dat će HDZ-ovci nakon što će danas vijećati na čak trima stranačkim tijelima. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je jutros kako se nada da će postići konsenzus, dok nekadašnji ministar zdravstva Darko Milinović otvoreno izražava nezadovoljstvo činjenicom da je u svojoj jedinici tek četvrti na listi

'Ja sam podržao Ivanu Maletić da bude prva na listi. Ja nisam ni drugi, ni treći, već četvrti. Ako se nešto ne promijeni u odnosu na na kompletnu listu, ja ću odbaciti mogućnost i neću biti na listi HDZ-a', kazao je Milinović. Nakon sjednice predsjedništva koja je završila iz 11 sati, Milinović pak ublažava retoriku.

Ulazeći na središnji odbor nakon sjednice Predsjedništva Darko Milinović rekao je da je zadovoljan svojim četvrtim mjestom na listi i činjenicom da je Ivana Maletić prva, no da se o ostalom još vode razgovori. 'Ako ostatak liste ostane kao sinoć, ja to neću podržati i odbit ću biti na listi', pojasnio je za tportal.

Kako je novinarima rekao predsjednik stranke Andrej Plenković na sjednici Središnjeg odbora usvojili su izborni program. Što se tiče samih lista, Plenković je rekao da će sada uslijediti još neke konzultacije s kolegama, a da će popodne biti održana sjednica Nacionalnog vijeća na kojoj će biti usvojene liste.

I Hrastovci na listama

Na HDZ-ovim listama trebalo bi se naći i nekoliko članova Hrasta od kojih je jedan na visokoj poziciji u 9. izbornoj jedinici. Za HDS-ovog Gorana Dodika naći će se pak mjesto na listi u 10. izbornoj jedinici.


Upitan za nezadovoljstvo šefa ličko-senjskog HDZ-a Darka Milinovića, kazao je da on ima dobru poziciju na listi, a na dodatno pitanje da prokomentira to što je Milinović prijetio i odlaskom s liste, Plenković je kazao da on sigurno neće otići. 'Mislim da on kao čelnik ličko-senjskog HDZ-a, kao saborski zastupnik, kao bivši ministar ima sigurno, kvalitetno mjesto u najjačoj izbornoj jedinici za HDZ u brojnim izborima i mislim da će dati veliki doprinos', rekao je Plenković.

Upitan da prokomentira namjeru Milinovića da se povuče s liste ako se ona ne promjeni, šef HDZ-a je rekao: 'Ma neće se povući, Dado je pravi HDZ-ovac. Ne bojte se, sve će biti ok.'

Milinović je pak opet ponovio kako nije problem u njegovoj poziciji nego u listi, no nije želio otkriti u čemu je konkretno problem. 'Sad idemo na dodatne konzultacije. Ja sam svoje rekao. Ako se budu poštivali kriteriji ja ću biti na listi, ako ne budu, ja neću biti na listi', rekao je Milinović.

Na pitanje koji su to kriteriji, kazao je: kriteriji koji bi se trebali poštivati. Ako biram između ponosa i saborske stolice, ja biram ponos.' Upitan u čemu je problem, kazao je: 'A to ću vam reć.....možda sve bude u redu'.

Ivana Maletić je na molbu novinara da komentira Milinovićevo nezadovoljstvo samo kratko rekla. Sada ćemo imati priliku razgovarati. Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović također je stigao u središnjicu na Predsjedništvo, no nije davao izjave.

Na sastanku u HDZ-u bio je i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, koji je novinarima kazao da će sa HDZ-om suradjivatiu tri izborne jedinice.

'Bit će to prva, druga izborna jedinica i još jedna. To će vam HDZ reći', rekao je Kosor. Upitan kako komentira da će na listi biti članovi Hrasta, Kosor je kazao: 'Koliko ja znam, od stranaka će na listama biti samo HSLS i HDS. ' Znači li to da Hrast neće biti na listama? 'Kao što sam rekao, na listama će po izbornim jedinicama pisati samo HSLS i HDS', rekao je Kosor. Potvrdio je da Gordana Rusak neće biti na listi.

Je li Milijan Brkić nositelj 11. izborne jedinice za dijasporu, sam jutros nije želio otkriti. 'Sve ćete doznati', poručio je prilikom ulaska u zgradu HDZ-a.Oko 11 sati u središnjicu stranke na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu počeli su pristizati i članovi Središnjeg odbora. Tu je Josip Buljević, Jasen Mesić, Goran Pauk, Stevo Culej, Željko Glasnović i drugi te nitko od njih nije bio želio davati izjave. Predsjedništvo je nešto iz 11 sati završilo, a ako je suditi prema fotografiji objavljenoj na HDZ-ovom Twitteru, vladala je dobra atmosfera čime su se i sami pohvalili.

HDZ-ovci su u 10 sati odradili Predsjedništvo, potom je iza 11 sati započela sjednica Središnjeg odbora, a Nacionalno vijeće očekuje se tek oko 14 sati. Službene izjave u kandidacijskim listama tako se mogu očekivati tek oko 16 sati.

Tijek događaja pratite na tportalu.