HITAR ODGOVOR SDP-A

'HDZ-ov program je populizam, ali i mi ćemo povećati plaće'

08.08.2016 u 16:52

Bionic
Reading

Premda HDZ nije službeno predstavio svoj predizborni gospodarski program, već preko medija neslužbeno plasirao nekoliko njegovih bitnih segmenata, iz SDP-a stigla je hitra reakcija: Mirando Mrsić poručio im je da su sami dokazali kako nemaju pojma što se uopće događa u Hrvatskoj

'Jedna od mjera koja bi navodno trebala zaustaviti iseljavanje mladih je oslobođenje poslodavaca od plaćanja 'bruto 2' na plaću kroz pet godina, ako radniku daju ugovor na neodređeno vrijeme. U HDZ-u očito nisu čitali program SDP-a i ne znaju što se u državi događa proteklih godina jer upravo ta mjera već postoji. Uvedena je 2015. godine i preko nje posao je dobilo više od 49,5 tisuća mladih', kazao je Mrsić na izvanrednoj konferenciji u Splitu.

'Žao mi je što HDZ nije išao korak dalje pa predvidio ono što bi mladim ljudima omogućilo sigurno radno mjesto. U programu SDP-a te mjere upravo se razrađuju jer želimo da mladi budu sigurni na početku svoje karijere, ali ujedno želimo i obeshrabriti poslodavce koji love u mutnom i iskorištavaju ih', dodao je Mrsić. Nije išao u konkretne detalje.

I HDZ-ov plan o povećavanju neoporezivog dijela plaće s 2.600 na 3.700 kuna nazvao je populizmom na koji birači neće nasjesti jer nije objašnjeno odakle bi se nadoknadio manjak jedinicama lokalne samouprave kojima ovaj porez predstavlja važan izvor prihoda. S druge strane, svejedno je najavio da će i SDP povećati neoporezivi dio plaće, ali na 3 tisuće kuna.

Novinare je usput zanimalo što misli o potencijalnoj velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a pa je na dva direktna pitanja odgovorio kako 'ne vjeruje da je ona moguća u dogledno vrijeme' jer se HDZ nije promijenio. Neobičan početak kampanje Milana Bandića, koji se već proglasio premijerom, opisao je kao uobičajen Bandićev modus rada 's velikim izjavama, a malo učinka'.

Mrsić smatra i da se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uključila u predizbornu kampanju pa poziva da se drži ustava i bude predsjednica svih građana.