NISKI START

Od ponoći teku rokovi za devete parlamentarne izbore

30.07.2016 u 10:08

Bionic
Reading

Odluka predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora objavljena je u subotu u Narodnim novinama, tako da od ponoći počinju teći izborni rokovi

Već od nedjelje stranke, nezavisne liste i kandidati mogu početi Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) podnositi svoje kandidacijske liste za izbore koji će se održati u nedjelju, 11. rujna.

Za prijavu imaju dva tjedna, odnosno krajnji rok je ponoć 13. kolovoza, a nakon toga DIP ima 48 sati za provjeru i objavu pravovaljanih listi.

Kad liste budu objavljene počinje službena izborna kampanja, koja završava dan uoči izbora, odnosno u subotu, 10. rujna, kada nastupa predizborna šutnja.

Novi saziv Sabora u Hrvatskoj će se birati u nedjelju, 11. rujna, a u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu u subotu i nedjelju, 10. i 11. rujna.

Bit će to deveti parlamentarni izbori od stjecanja državne neovisnosti, a bira se 151 zastupnik, od toga 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem izvan Hrvatske, a osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj 12. izbornoj jedinici koju čini cijela Hrvatska.

Od najjačih stranaka HDZ će na izborima nastupiti samostalno, uz koaliranje s pojedinim partnerima u nekim od izbornih jedinica, SDP predvodi Narodnu koaliciju u kojoj su još HNS, HSS i HSU, a samostalno će na izbore izaći i Most.

Nova politička grupacija na izborima je koalicija Udruge Franak, Živoga zida i stranke Promijenimo Hrvatsku, koju su osnovala tri bivša Mostova zastupnika, a zajedno će na izbore izaći i Narodna stranka - Reformisti i stranka Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnosti.

U koaliciji će biti i stranke ljevice – Laburisti i Orah a, prema najavama, desnu koaliciju planiraju oformiti pravaške stranke.