CROBAROMETAR

Milanović uvjerljivo najnegativniji političar, Plenković ostavlja bolji dojam

27.07.2016 u 09:04

Bionic
Reading

Dnevnik Nove TV donosi treći dio redovitog istraživanja Crobarometar, koje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 1. do 18. srpnja na reprezentativnom uzorku od 974 građana iz cijele zemlje

Valja pojasniti da je agencija Ipsos sve ispitanike pitala za dojam koji su političari ostavili na njih. Dojam se ne smije miješati s rejtingom stranaka. On može biti pozitivan ili negativan, no kao takav ne jamči da će zbog njega birači glasovati za određenog političara ili da će uopće izaći na izbore. Dakle, može se glasovati na izborima i za nekoga tko vam nije simpatičan, javlja Nova TV.

U prvoj polovini srpnja najbolji dojam na ispitanike ostavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Njih 63 posto o njoj ima pozitivan dojam dok 32 posto ima negativan dojam.

Najnegativniji od vodećih političara u zemlji je predsjednik SDP-a Zoran Milanović te 58 posto ispitanika o njemu ima negativan dojam dok pozitivno na Milanovića gleda njih 35 posto. Njegov glavni politički suparnik, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, prvi put dio je Crobarometra. Pozitivan dojam o njemu izrazilo je 46 posto ispitanika, a negativan njih 27 posto.

Iako je tek 17. srpnja preuzeo funkciju predsjednika HDZ-a, mogućnost da to bude upravo on bila je poznata od ranije, tako da je Plenković uvršten u srpanjski Crobarometar. Istraživanje pokazuje kako je već velik broj građana stvorio dojam o njemu, iako još uvijek postoji 11 posto onih koji za njega nisu čuli te 16 posto onih koji o njemu nisu stigli formirati mišljenje.

Nešto manju popularnost od Plenkovića uživa i čelni čovjek Mosta Božo Petrov, o kojem pozitivan dojam ima 41 posto ispitanika, a negativan čak pola svih ispitanih!

No dvojica političara ostvarila su pozitivniji dojam od sva tri čelnika stranaka koje u ovom trenutku uživaju najveću potporu u Hrvatskoj, a to su Milan Bandić i Tihomir Orešković. O Bandiću pozitivan dojam ima 50 posto ispitanika, a 43 posto negativan. On se u srpanjskom Crobarometru našao zbog koalicijskog potencijala u budućnosti, ali i zbog činjenice da obnaša dužnost gradonačelnika hrvatske metropole.

Gotovo identične rezultate Bandićevim ima opozvani premijer Orešković - pozitivno o njemu misli 49 posto ispitanika dok je negativan dojam ostavio na njih 42 posto.

Sve ispitanike pitali smo i što misle – koji su najveći problemi u Hrvatskoj?

Gotovo polovina ispitanika, točnije njih 46,1 posto, kao najveći problem u državi vidi nezaposlenost, a 18,8 posto ispitanika najveći problem vidi u hrvatskom gospodarstvu. Da su loši političari odnosno loša vlast najveći hrvatski problem, smatra 10,1 posto ispitanika. Među pet ključnih problema u zemlji uvršteni su još siromaštvo sa 6,8 te korupcija i kriminal s 5,3 posto glasova ispitanika.