NARUŠENO POVJERENJE

Zašto HDZ nije odmah prijavio navodnu krađu glasova?

26.01.2016 u 08:50

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je trebalo proći mnogo godina kako bi se steklo povjerenje građana u izborni proces i HDZ je trebao odmah reagirati, upozorili su gosti HTV-ove sinoćnje emisije 'Otvoreno' čija je tema bilo je li i kako moguće da je Domoljubnoj koaliciji u izbornoj noći navodno ukradeno pet do šest mandata, kako to bez dokaza, nakon što su prošli rokovi žalbe, iznosi šef HDZ-a Tomislav Karamarko tvrdeći da za to ima indicije

'Treba biti oprezan u tome. Nitko ne tvrdi, Karamarko samo kaže da postoje indicije. Moramo hodati oprezno po tom području', rekao je kolumnist Slobodne Dalmacije Tihomir Dujmović gostujući u sinoćnjem HRT-ovu 'Otvorenom', a on smatra da ključ cijele priče leži u APIS-u, koji prikuplja podatke s izbora, a njemu je suspektan jer je pod kontrolom jedne stranke, u ovom slučaju SDP-a. Također, Dujmović smatra i da postoji niz neistraženih čudnih fenomena, poput onoga da broj glasača na izborima naglo raste nakon 15 sati.

Da je Karamarko mudro rekao, kako netko ne bi tužio, da je riječ o indicijama, smatra i bivši ministar uprave, SDP-ov Arsen Bauk, koji je upozorio da bi 'to što govore ljudi iz HDZ-a značilo da je netko krivo unio podatke iz zapisnika u sustav, što bi trebalo biti 70.000 glasova'. Nemoguće je da do sada nitko iz biračkog odbora nije uočio razliku koja se sada spominje, ističe Bauk i predviđa da će ova navodna afera završiti po onoj staroj: 'Tresla se brda, rodio se miš!'

'Svatko tko iznosi kvalifikacije o prijevari u izbornom procesu, mora biti i oprezan i prijaviti to DORH-u. Ako nema dokaza, radi se o uznemiravanju javnosti', upozorio je Dragan Zelić iz Gonga. 'Bilo bi dobro da se kaže u kojoj je izbornoj jedinici pokradeno', predložio je i dodao da je HDZ trebao odmah reagirati ako je imao neke indicije, naime, 'U Hrvatskoj je trebalo proći mnogo godina kako bi se steklo povjerenje građana u izborni proces i treba imati odgovornost za javno izgovorenu riječ', zaključio je Zelić podsjetivši kako je Gong na prijašnjim izborima otkrivao mrtve glasače.

'Mi smo imali pokrivenost promatračima na 10 posto mjesta, a nepravilnosti je bilo prilikom brojanja i upisivanja rezultata', podsjetio je na svoje tvrdnje Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida. 'U osmoj biračkoj jedinici, Matuljima, uslikana je biračka kutija koja je bila bačena u kontejner. Poslali smo fotografije DIP-u, ali nitko nije reagirao', podsjetio je, a Bauk mu je objasnio da u izračunu nije obuhvatio posebna izborna mjesta i da zato u računici nedostaju glasovi.

Stručnjak za ustavno pravo, profesor Mato Palić pojasnio je hipotetski što ako se ukažu nepravilnosti, podsjetivši da je nezahvalno o tome govoriti jer se čeka izvide DORH-a kojemu je Državno izborno povjerenstvo podnijelo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. 'Jedno je tumačenje da se ne može dovoditi u pitanje izborni rezultat jer su prošli rokovi žalbe i rezultat je verificiran od Ustavnog suda', kazao je Palić i podsjetio da se od objave rezultata u Narodnim novinama, eventualno moglo reagirati u roku trideset dana.