FORMIRANJE VLADE

Danas ćemo znati imena ministara, isplivali i novi kandidati

20.01.2016 u 20:11

Bionic
Reading

Nakon što su mediji danima nagađali o kandidatima za nove ministre, iako se imena još drže u strogoj tajnosti, HRT neslužbeno doznaje imena najizglednijih kandidata za ministarske pozicije koji bi trebali i službeno biti objavljeni danas poslijepodne

Nova vlada samo što nije sastavljena, čelnici HDZ-a i Mosta kažu da je posao pri kraju te da sve ide odlično. Službeno imena još ne žele otkrivati, no neslužbeno - uz novog predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića i dvojicu potpredsjednika Tomislava Karamarka i Bože Petrova, spominju se ova imena ministara:

Zdravko Marić - financije
Josip Buljević - MORH
Predrag Šustar - obrazovanje
Tomislav Tolušić - regionalni razvoj i fondovi Europske unije
Goran Pauk - turizam
Oleg Butković ili Božidar Longin - promet

Most stavio veto na HDZ-ovog ministra financija

Jutarnji list doznaje da je Most stavio veto na kandidaturu Zdravka Marića za ministra financija što je unijelo veliku nervozu u redove HDZ-a.
Zbog toga je, navodno, u središnjici HDZ-a održan hitan sastanak na kojem su se okupili šef HDZ-a Tomislav Karamarko, čelnik Mosta Božo Petrov i mandatar Tihomir Orešković.

Filip Dragović ili Predrag Brkopec - MUP
Slavko Orešković ili Mirna Šitum - zdravlje
Mijo Crnoja - branitelji
Zlatko Hasanbegović ili Dinko Čutura - kultura
Slaven Dobrović - zaštita okoliša
Juro Martinović ili Ante Šprlje - pravosuđe
Romana Galić - socijalna skrb
Marinko Škare - gospodarstvo
Miro Kovač - vanjski poslovi

Ante Ćorušić, kako se čini, ispao je iz kombinacija za ministra zdravlja. Kao mogući ministar gospodarstva spominje se profesor Marinko Škare. On kaže da je s mandatarom Oreškovićem razgovarao o gospodarskim problemima Hrvatske, no ne i o svojem angažmanu kao ministra.

Grmoja ide kući, a Crnoju fotelje koštao 'registar izdajnika'?

Ni za Miju Crnoju ne može se sa sigurnošću tvrditi da je baš on novi ministar branitelja. Završni razgovori i konačni popis ministara bit će gotovi večeras, nova Vlada trebala bi javnosti biti predstavljena sutra.

Neka imena do prije 24 sata figurirala su kao nešto posve sigurno, no sada su postala upitna. HDZ-ov dr. Ante Ćorušić spominjao se kao novi ministar zdravstva, no njegova reforma, čini se, nije pala na plodno tlo. S njom se navodno nije složio ni Most pa su se pojavili novi kandidati, to su liječnici Zovak, Rotim i Nakić.

Jedino sigurno ime koje će zasjesti u fotelju ministra financija je Zdravko Marić koji dolazi iz Agrokora, a bio je i državni tajnik u Ministarstvu financija kada ga je vodio Ivan Šuker.

HDZ-ova Ivana Maletić figurirala je kao sigurna ministrica za EU fondove, no ostaje u EU parlamentu. Kao ministar EU fondova na njezino mjesto doći će župan Virovitičko-podravski, HDZ-ovac Tomislav Tolušić

Goran Pauk, HDZ-ov župan u Šibensko-kninskoj županiji trebao bi biti novi ministar turizma nakon što je HDZ-ov kandidat Gari Cappelli odustao. A što se tiče imena nepoznatih javnosti, spominje se ministar gospodarstva prof. Škare iz Pule koji dolazi s tamošnjeg turističkog fakulteta. Spominje se i Lovro Kuščević, HDZ-ovac koji bi trebao sjesti u fotelju ministra graditeljstva.

Osoba koja sigurno neće u izvršnu vlast je Nikola Grmoja - nakon što se formira Vlada, on se vraća u Metković. Od dva potpredsjednička mjesta u Vladi, jedno bi trebao imati Ivan Lovrinović iz Mosta, a drugo Branko Hrg iz HSS-a.

Tu su još i ona imena koja se vrte od prošloga tjedna: Brzica i Buljević za ministre obrane, a što će biti s Crnojom, potencijalnim ministrom branitelja, još se ne zna; nakon što je javnost čula za njegov gaf oko takozvanog registra izdajnika, pojavila su se neka nova imena. Križaljke još nisu gotove, no sigurno ćemo više znati sutra, za kada su najavljene konferencije za novinare ispred Domoljubne koalicije i Mosta.