DOBROVOLJNO U USKOK-u

Rusak: Moja savjest je čista, a djela neokaljana

20.01.2016 u 14:56

Bionic
Reading

Nezavisna saborska zastupnica Gordana Rusak izvijestila je da je u srijedu ujutro 'na svoju inicijativu, dragovoljno i bez pratnje odvjetnika dala iskaz policiji u Heinzlovoj ulici' nakon objavljenih tvrdnji da je prijelaz u klub zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) uvjetovala financiranjem njenih znanstvenih projekata i zapošljavanjem svoje suradnice

U svojoj izjavi medijima Rusak je kazala i da je pristala na poligrafsko ispitivanje bude li istraga to zahtijevala.

'Smatrajući kako su USKOK i policija, a nikako mediji, jedine institucije u državi, na kojoj ću dokazati neosnovanost optužbi, prozivki te neopravdanost linča i kleveta, odlučila sam dragovoljno i u cijelosti iznijeti činjenice oko moje odluke da napustim stranku Hrid. Moja savjest je čista, a moja djela nisu okaljana nikakvim nemoralnim postupanjem, nisam djelovala protivno zakonima i to na žalost onih koji se ne mire s činjenicom da kao znanstvenica potvrđene i dugogodišnje bogate karijere u Hrvatskoj i inozemstvu te stručnjakinja za visoko obrazovanje, materijalno osigurana i poštenih namjera, kao takva mogu djelovati u politici i Hrvatskom saboru', navela je Rusak.

Dodala je i da je s povjerenjem otišla u policiju, koja će njen iskaz proslijediti USKOK-u, 'iznijeti dokaze tomu u prilog, kako bi se situacija javnog neosnovanog linča pokazala neutemeljenom'.

'Žalim što su oni koji su ga započeli, u medijima nastojali dokazati moje možebitno kršenje zakona, a u isto vrijeme ne obraćajući se nadležnim istražnim institucijama koje su jedine za to nadležne.
Iz navedenih razloga nisam se niti obraćala medijima i davala izjave, jer praksa u kojoj se nevinog čovjeka osudi bez dokaza, već je nebrojeno puta potvrđena u Hrvatskoj, stoga sam odlučila javno šutjeti, a tamo gdje treba – iznositi činjenice', ustvrdila je Rusak.

Podsjetimo, Državno odvjetništvo u utorak navečer potvrdilo je da je zaprimilo kaznenu prijavu te ju proslijedila USKOK-u koji će 'postupiti sukladno zakonu'. Kaznenu prijavu je, prema prema vlastitim tvrdnjama, podnio zastupnik Branimir Glavaš zbog kaznenog djela podmićivanja zastupnika u pokušaju.

Pozivajući se na neslužbene informacije mediji su objavili i da je prozvana zastupnica, koja je u konačnici ušla u klub zastupnika HSLS-a, i s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem pregovarala o mogućoj suradnji s njegovom strankom, iako je predsjednik SDP-ovog kluba zastupnika Igor Dragovan ranije demantirao informacije da im je Rusak nudila suradnju.

Mediji su u ponedjeljak, nakon što je Rusak napustila Hrid Drage Prgometa i prešla HSLS-u, objavili preslik pisma koje je zastupnica poslala HSU-u, a u kojem nudi suradnju s njihovim klubom, uz niz preduvjeta, među kojima je i 'izdvajanje sredstava na mjesečnoj razini u zaseban fond za provedbu znanstvenih projekata u cilju povezivanja gospodarstva i znanosti, kao i za popularizaciju znanosti u redovima Sabora', za što predlaže iznos od 10.000 kuna.

U pismu, čiju je autentičnost HSU potvrdio, traži i da u Klubu do kraja mandata, uz mjesečnu neto plaću od 10.000 kuna, zaposle njezinu suradnicu Sanelu Dropulić, koja je sada angažirana kao glasnogovornica u HSLS-u.