RUSAK REKLA NE

Propala ideja: HRID i HDSSB u zajedničkom saborskom klubu

19.01.2016 u 17:11

Bionic
Reading

HDSSB i HRID (Hrvatska inicijativa za dijalog) razgovarali su o opciji ulaska u zajednički saborski klub zastupnika, no mogućnost suradnje odbila je sada već bivša zastupnica HRID-a Gordana Rusak, potvrđeno je za tportal iz HDSSB-a. Rusak je u međuvremenu napustila Klub zastupnika HRID-a, no unatoč tome dvije će stranke i dalje ostati odvojene

Po svemu sudeći, HRID će, ako se ne dogovori s nekim drugim, ostati jedna od parlamentarnih stranaka bez kluba zastupnika, za čije osnivanje po saborskom poslovniku treba tri zastupnika. Da bi to ostvarili, zastupnici HRID-a trebali bi se dogovoriti s Ivanom Viliborom Sinčićem, čiji je Živi zid već ranije tijekom pregovora Mosta i koalicije Hrvatska raste odbio mogućnost Prgometa kao premijera, pa je teško za povjerovati da bi pristao na zajednički klub.

Dragi Prgometu ostaje i opcija suradnje u zajedničkom klubu s HDSSB-om, no na naš upit iz HRID-a su nam rekli da takva suradnja ne dolazi u obzir. 'HRID je donio odluku da neće ulaziti u zajednički klub zastupnika s HDSSB-om', poručeno je za tportal iz stranke Drage Prgometa.

No, iako sada odbija suradnju, doznajemo da je razgovora u tom smjeru bilo. 'Razgovarali smo o zajedničkom klubu prije konstituiranja Sabora, kada je član njihovog kluba još bio i Stipe Petrina. No tada do toga nije došlo jer je to odbila Gordana Rusak koja je sada napustila klub. Rekla je da zbog presude i sudskog postupka ne može biti u tom zajedničkom klubu dok je tamo Branimir Glavaš. Mi smo poručili da će se rješavanjem sudskog postupka baviti pravosudne institucije', kaže za tportal HDSSB-ov Josip Salapić.

Do razgovora o potencijalnom zajedničkom klubu došlo je na obostranu inicijativu, no do dogovora na kraju ipak nije došlo. Upitali smo Salapića je li nakon odlaska Rusak možda došlo do obnove ideje o zajedničkom klubu, no kazao je da nakon njenog odlaska razgovora nije bilo.

Da je prije njezina odlaska bilo riječi o zajedničkom klubu s HDSSB-om, za tportal je potvrdila i Rusak. 'Bila sam upitana želim li HDSSB u klubu. No na to sam rekla - ne', kazala nam je Rusak. Na pitanje je li mogućnost takve saborske suradnje bio jedan od razloga zbog kojih je otišla iz HRID-a, Rusak nije željela odgovoriti.