MEKO PRIZEMLJENJE

Evo kako će bivši sabornici zarađivati za kruh svagdašnji

15.01.2016 u 15:46

Bionic
Reading

Sad već bivši zastupnici iz sedmog saziva Hrvatskog sabora, njih čak 90, posljednju saborsku plaću primili su početkom siječnja, nakon što im je 28. prosinca, kada je konstituiran osmi saziv Sabora, istekao dužnosnički mandat. Neki od njih, poput Martine Banić (HDZ), koja je prethodno bila službenica Vlade, ne moraju tražiti novi posao jer im zakon omogućuje povratak na staro. Svega 20-ak bivših sabornika zasad je zatražilo naknadu plaće po principu 6 + 6 (šest mjeseci puna plaća, idućih šest pola plaće), na što imaju pravo dok ne nađu novi posao ili ostvare pravo na mirovinu. U Saboru zasad ne otkrivaju o kojim je zastupnicima riječ, a s obzirom da rok za podnošenje tog zahtjeva ne postoji, očekuje se da će ih u konačnici biti daleko više. U razgovoru za tportal neki bivši sabornici potvrđuju da su već dogovorili posao dok neki ne žele 'coprati' pa ne otkrivaju s kojim potencijalnim poslodavcima razgovaraju

'Još sam u razmišljanju, tako da ću vidjeti', kazala je Martina Banić, bivša zastupnica koja je u Sabor došla ravno s dužnosničke funkcije predstojnice Ureda predsjednice VladeJadranke Kosor, a prethodno je bila i službenica. Nije, kaže, podnijela zahtjev za ostvarivanje naknade plaće. Inače, odluke o takvim zahtjevima i pojedinačna rješenja donosit će još uvijek nepostojeći saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove. Bivši saborski zastupnici koji su podnijeli zahtjeve ufaju se da će se Odbor što prije sastaviti kako ne bi već u veljači 'izvisili' s naknadom. 

'Nisam još ništa zatražila. S obzirom da sam došla iz Vlade, kao službenica, meni zakon omogućava povratak u Vladu, tako da ću vidjeti', rekla je Banić za tportal. Prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, ako su prethodno radili kao službenici u državnim institucijama, mogu se nakon dužnosništva vratiti na ista ili slična radna mjesta bez javnog natječaja.

Branko Vukšić, koji je u Saboru bio nezavisni zastupnik, podnio je zahtjev za naknadu plaće, nadajući se da će u njegovom slučaju model 6 + 6 kratko trajati.

'Šaljem molbe u desetak medija u kojima sam radio, u nekima sam bio i glavni urednik... Međutim, jedan od HDZ-ovaca u Saboru rekao mi je: 'Vukšiću, gdje ćeš ti raditi kad mi dođemo na vlast?'', ispričao je Vukšić, ne želeći otkriti o kome se radi. Dodaje da bi, doduše, isto bilo i da je koalicija na čelu sa Zoranom Milanovićem dobila vlast jer je on prema SDP-u i HDZ-u bio podjednako kritičan. Zato sumnja da će od toga nešto biti, iako šalje molbe i na neke televizije, s konkretnim projektima. 'Meni ne treba uhljebljenje, nego da radim projekte. Svaki put kad sam bio u medijima podizao sam ili čitanost ili gledanost', ustvrdio je.

Ima i, kako kaže, rezervne projekte i radi punom parom na seriji i kazališnoj predstavi, komediji po uzoru na Kishonovog 'Lisca u kokošinjcu', u kojoj će se mnogi prepoznati. Osim toga, piše knjigu o onome što se događa iza političkih kulisa, a što se 'narodu daje ispred kulisa'. 'To je vrlo zanimljivo, s konkretnim imenima i prezimenima', najavljuje Vukšić, dodajući da bi knjiga trebala biti gotova u proljeće.

Kao gradonačelnik Belišća, Dinko Burić (HDSSB) tek će početi primati gradonačelničku plaću koje se odrekao u vrijeme trajanja saborskog mandata.

'Cijeli proces je u postupku. Na dužnost gradonačelnika stupio sam 1. srpnja 2013. i bio sam volonter cijelo vrijeme trajanja te dužnosti', navodi Burić.

Na internetskim stranicama HDSSB-a stoji da Burić od 2002. 'radi kao liječnik zakupac u privatnoj specijalističkoj internističkoj ordinaciji u Belišću'. On pak kaže da je ordinacija zbog njegove dužnosti predana na upravljanje domu zdravlja. Liječničkom pozivu Burić će se, kaže, vratiti s prestankom gradonačelničkog mandata. Upitan znači li to da uopće ne radi kao liječnik i da je to zamrznuto do daljnjeg, nije odgovorio.

Mirela Holy (ORaH), najavljuje da će zasnovati radni odnos na neodređeno vrijeme na privatnom Veleučilištu VERN, na kojem honorarno predaje od 2006. Nositeljica je kolegija Agencije za odnose s javnošću i reklamne agencije, na specijalističkom studiju Upravljanje poslovnim komunikacijama te nositeljica kolegija Uloga medija i politike u održivom razvoju zajednica.

'Pretpostavljam da će angažman biti veći s daleko većim brojem predavanja', kazala je Holy, dodajući da je podnijela zahtjev za 6+6, s tim da ga sigurno, veli, neće iskoristiti cijelog, nego samo nekoliko mjeseci, dok se ne zaposli u prvoj polovici godine. U istom razdoblju planira objaviti dvije knjige.

'To su fantasy roman i knjiga o politici, lepršava i zafrkantska, ali dobar priručnik za ljude koji se žele baviti politikom', navela je Holy, iza koje su već tri objavljene knjige.

Povratak na faks: Josipović i Glavašević

Nakon svojih dužnosti karijeru na sveučilištu nastavljaju bivši predsjednik Ivo Josipović i pomoćnik ministra branitelja u tehničkoj vladi Bojan Glavašević. Josipović je šest mjeseci nakon isteka mandata koristio pravo na isplatu predsjedničke plaće. 'Već dugo sam na fakultetu, od početka akademske godine, a povratak mi je odobren početkom rujna', kazao je Josipović, a na Pravnom fakultetu predaje kazneno-procesno pravo, prekršajno pravo i međunarodno kazneno pravo.

Glavašević neće tražiti naknadu dužnosničke plaće te planira da će se u veljači vratiti na Odsjek za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje će predavati primijenjenu lingvistiku, a od jeseni vjerojatno i novi predmet o političkoj komunikaciji. 'Silno se radujem tome, to je moja struka, a cijelo vrijeme sam govorio koliko volim znanost. Koliko god mi je bila čast biti pomoćnik ministra, bilo mi je žao što se za to vrijeme nisam mogao baviti znanošću. Politika je služba i rad za druge te jako malo vremena ostane za vlastite potrebe i nadgradnju', kazao je Glavašević, dodajući da ga još čeka doktorska disertacija.

Šime Lučin (SDP) nije podnio zahtjev za nadoknadu saborske plaće i vjeruje da će u najskorijem skoru naći novo radno mjesto. Takav zahtjev on ni ne može podnijeti jer ima uvjete za saborsku mirovinu. No u nju definitivno još neće, iako je zatražio izračun mirovine s obzirom da je o tome dobio različite informacije.

'Pregovaram oko posla i imam nekoliko mogućnosti, no zasad još ništa nije definirano', kazao je Lučin, inače bivši predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Damir Kajin
(nezavisni zastupnik) kratko je rekao da ne koristi pravo na naknadu saborske plaće.

'Ne koristim ništa. Polako, ima vremena, ja sam 25 godina u politici, bez dana godišnjeg odmora, i valjda imam pravo na mjesec dana godišnjeg', rekao je Kajin, ne osobito raspoložen za razgovor.

Mnogo rječitiji bio je Dujomir Marasović (HDZ), ističući da je on u Saboru bio volonter i nikad nije prekinuo radni odnos s KBC-om Split, u kojem je šef Klinike za kožne i spolne bolesti. Usto, Marasović je profesor na splitskom Medicinskom fakultetu.

'Ponedjeljkom i utorkom radio sam u bolnici, a srijedu, četvrtak i petak bio sam u Saboru kao jedan od najredovitijih zastupnika', navodi Marasović, kojemu sabornica neće nedostajati. U njoj je, kaže, doživio i lijepih trenutaka, ali mu smeta to što većina saborskih zastupnika šuti. 'Nekorektni su prema ljudima koji su ih izabrali. Meni je jasno zašto šute – iz karijerističkih, oportunističkih razloga; većina nisu čisti. Smatrao sam da trebam govoriti. Govorio sam na svoj način i bio sam prepoznatljiv, a smatram da trebam govoriti ono što ljudi koji su mene izabrali žele čuti u Saboru', rekao je Marasović.

Bivša premijerka i nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor otkrila je za tportal da nije podnijela i da neće podnijeti zahtjev za ostvarivanje naknade plaće te izbjegla odgovor na pitanje od čega će sada živjeti.

'Vidjet ćemo, pripremat ću se za nove izbore... Bogato ću se udati', kazala je Kosor u šali, uz grlen smijeh. Dodala je da bi više informacija na tu temu mogla imati u vrlo skoroj budućnosti.

Srđan Gjurković (HNS) zatražio je naknadu plaće koju će koristiti kratko, dok ne realizira novi posao. Najavio da se vraća u poduzetništvo.

'U svakom slučaju, ne vraćam se u javni sektor. Došao sam iz gospodarstva i vratit ću se u gospodarstvo', rekao je Gjurković, a prije saborske dužnosti bio je direktor u splitskom poduzeću SEM. Razgovori oko posla još traju, a gotovo je sigurno da će ga novo radno mjesto vezati uz Split. No neće zanemariti ni politički život, a klonit će se pritom, kaže, klasičnog kritiziranja.

Još jedan HNS-ovac, Boris Blažeković, ostao je bez saborskog mandata i također je podnio zahtjev za naknadom plaće jer traži posao. Nešto već ima u planu, ali o tome ne želi govoriti u detalje; otkrio je tek da je u pitanju sektor PR-a i marketinga, a konkretan posao baš i nema veze s politikom - zasad.

Upitan hoće mu nedostajati Sabor, odgovara da se sada već 'odvikao'. 'Već sam u potpuno drugom filmu', kazao je Blažeković.