SLOJEVIT ODNOS HDZ-A I MOSTA

U Zagrebu sklapaju koaliciju, u Vrgorcu na ratnoj nozi

09.01.2016 u 07:51

Bionic
Reading

Božo Petrov će napustiti mjesto gradonačelnika Metkovića kako bi sjeo u fotelju potpredsjednika Vlade, a njegov kolega Ivan Kovačić nakon kraćeg premišljanja odlučio je ostati u Omišu i paralelno biti saborski zastupnik, no u ova grada ne očekuju se tektonske promjene na političkoj sceni jer nezavisne opcije imaju apsolutnu većinu u lokalnim parlamentima. HDZ i njegovi partneri, s kojima su Petrov i Kovačić žestoko ratovali i teškom ih mukom svrgnuli s vlasti, ostaju u opoziciji

Pravi test odnosa novopečenih koalicijskih suradnika odvija se u Vrgorcu, gradiću koji je proteklih godina izmučen neprekidnom krizom vlasti i prečestim izborima. Po svemu sudeći, ako se u idućih tri mjeseca situacija dramatično ne popravi, oni bi se mogli ponoviti jer Nezavisna lista mladih - odnosno Most na ovoj razini - razmišlja o rušenju HDZ-ovog gradonačelnika Rudolfa Grljušića

'Krajem prošle godine dali smo mu još jednu šansu iako vjerujemo da je nama nitko ne bi dao. Ne želimo da nas se prikazuje tako kao da stalno nešto prigovaramo i rušimo, svjesni smo da je građanima dosta izbora, ali više nećemo bježati od njih. Ovdje su nas čak prozivali da ne pokušavamo skinuti gradonačelnika jer smo dobili direktivu od Bože Petrova i Nikše Grmoje, što nije istina: dali su nam slobodne ruke da radimo ono što je najbolje za Vrgorac', potpuno otvoreno za tportal govori predsjednik Gradskog vijeća i nositelj Nezavisne liste mladih Ante Pranić

Na nedavnim ponovljenim izborima on je izgubio utrku za gradonačelnika sa samo osam glasova razlike, no situaciju je zakomplicirao odnos snaga u Gradskom vijeću: ondje HDZ ima sedam, Nezavisna lista pet, SDP dva i HNS jednog vijećnika. Pojednostavljeno, HDZ-ov gradonačelnik Grljušić nema većinu, ne može samostalno provući proračun i uvijek ga se može rušiti. Tek u studenom prošle godine, posljednjeg dana zakonskog roka, Vrgorac je dobio proračun za - prošlu godinu.

'Tada smo unatoč njegovom protivljenju progurali naših osam amandmana, no ništa od toga nije provedeno. I onda je došlo vrijeme za donošenje proračuna za ovu, 2016. godinu, ali gradonačelnik ponovno nije pokušao kontaktirati ni s kime od nas. Kad je vidio da nema šanse za usvajanje, jer je proračun potpuno nerealan, povukao je prijedlog i sada imamo odluku o privremenom financiranju na tri mjeseca', objašnjava Pranić.

U međuvremenu je Gradsko vijeće pod njegovim vodstvom prvi put u pet godina na sjednicu dovuklo direktore komunalnih tvrtki i ravnatelje javnih ustanova Vrgorca, a oni su otkrili poprilične dubioze u njihovom poslovanju, no HDZ-ov gradonačelnik Grljušić svejedno je odbio napraviti bilo kakve promjene - pa čak ni promijeniti sastav upravnih vijeća i nadzornih odbora, naslijeđenih od prethodnog gradonačelnika, kada su se dugovi gomilali. A predloženi proračun za ovu godinu od dvadesetak milijuna kuna izgledao im je potpuno nerealan jer se bazira na zasad imaginarnim donacijama države i županije. Stvarni i realni proračun Vrgorca iznosi oko 11 do 12 milijuna kunadok se samo za plaće i troškove zaposlenih koji o njemu ovise troši nevjerojatnih 9,5 milijuna kuna.

Lista mladih i Pranić stoga su pred gradonačelnika postavili petnaest konkretnih zahtjeva. Ukoliko se oni ne usvoje, građani će, nažalost, ponovno morati na izbore.

'Uopće se ne radi o novcu, nego o konkretnom radu na sistematizaciji javne uprave, na reorganizaciji trgovačkih društava i promjeni upravnih vijeća, na racionalizaciji poslovanja i sličnome. To je, dakle, ta jedna šansa koju smo mu pružili, no čini mi se da zajedništvo koje proklamiraju u Vrgorcu baš i ne može zaživjeti', kaže Pranić.

Gradonačelnik Vrgorca Rudolf Grljušić nedavno je za medije izjavio da zahtjeve Liste mladih dijelom prihvaća, ali neke i ne može bez konzultacije sa strankom 'jer ti ljudi predstavljaju birače koji su mu dali povjerenje'. Tportal je više puta pokušao kontaktirati s njim, no Grljušić je za novinare izvan Vrgorca rijetko raspoložen.