PERATOVIĆ O NOVOJ ŠPIJUNSKOJ AFERI

'Iza Mosta stoji jedna struja u SOA-i te dio bivših vojnih struktura'

07.01.2016 u 11:14

Bionic
Reading

Gost Novog dana Tihomira Ladišića na televiziji N1 bio je istraživački novinar Željko Peratović (upoznat s problematikom obavještajno-represivnog sustava naše zemlje) koji je komentirao tko zapravo stoji iza prijave o praćenju Bože Petrova koja je upućena saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

Na pitanje koliko vam ovo sve što smo čuli zvuči upozoravajuće da se cijeli sustav koristio za uhođenje, Peratović je odgovorio kako se 'policijski, odnosno sustav tajnih službi uvijek koristi u ovim procesima kod nas od nastanka države'.

'Imamo slučaj kad je Josipović dolazio na vlast, on je upotrijebio Sašu Perkovića da mu pomogne u razbijanju paraobavještajnog podneblja koje je radilo protiv njega pa ga je zadržao u uredu. Ja ne vjerujem ni Ranku Ostojiću, jer sam imao s njim jako neugodna iskustva kad je bio predsjednik odbora. Dao sam materijale do kojih sam uspio doći i on nikad nije održao sjednicu nego mi je poslao dokument u kojem piše da mi ne može dati odgovor. Sustav je takav gdje vi kao pojedinac ne možete istjerati istinu. Most je u ovim pregovorima bio u win-win situaciji. Nije slučajno što sad inzistiraju na MUP-u i SOA-i jer prema mojim informacijama oni su imali snažnu podršku iz jednog dijela SOA-a. Budući da nemamo profesionalce, i jer se radi o nepotizmu u tim agencijama, jedan visokorangirani službenik SOA-e je u predizbornom procesu dostavljao tjedniku ili portalu informacije u korist Mosta, a protiv HDZ-a i Tomislava Karamarka. I to informacije koje sam ja dostavljao državnim institucijama. Isto tako su se pojavljivale informacije protiv SDP-a. Iza Mosta stoji jedna grupacija ljudi koja je povezana s bivšim strukturama koje su se oslanjale na vojsku, neki od njih su bili vojni suci JNA i u strukturama JNA. Osnovna je nakana Mosta da se ovlada tim sustavom. Taj visoki službenik tamo je došao 2000. godine na preporuku Luke Bebića koji je politički zaštitnik Mosta i gospodina Petrova. Spreman sam ući u argumentaciju o tome', rekao je Peratović za N1 TV

S obzirom na to da je anonimna predstavka o navodnom uhođenju Petrova poslana u Sabor, odnosno u Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost (čiji članovi još nisu poznati), postavlja se pitanje tko stoji iza te prijave.

Peratović ima zanimljivo tumačenje novonastale afere. 'Grmoja je rekao da je to kao torta, razni su slojevi. Otkud on to zna, zato što tamo imaju svog visok rangiranog čovjeka. Pošto su u koaliciji s HDZ-om, sada će se ostrviti na Ostojića, no prava je meta HDZ i spriječiti HDZ da preuzme taj aparat i iz njega odstraniti Milijana Brkića. Znamo da je Brkić isto bio zamjenik ravnatelja SOA-e. Za šefa policije se spominje Vladimir Faber, no on nije toliki profesionalac, on je upetljan u slučaj Levar. On je upravo otišao u Gospić i ondje zapovjedniku policije rekao da to nakon mjesec dana tretira kao obično ubojstvo. Kasnije je trebao pospremiti Glavaša u zatvor. Most tu igra vrlo svjesno i proračunato. Oni žele i SDP i HDZ dalje od tog resora', smatra Peratović.

Na pitanje koliko su utemeljene sumnje Ranka Ostojića koji spominje Smiljana Reljića (bivšeg šefa SUZUP-a) i Enimark Ponjevića (vlasnika zaštitarske kuće General Security koja besplatno štiti mostovce), koji žele preuzeti represivno-obavještajni sustav u ime Mosta, Peratović kaže da je to bilo poznato čim su počeli pregovori i kad su se pojavili zaštitari.

'Odmah smo tu pronašli Ponjevića. Svi su oni povezani. Ostojić i Milanović imali su priliku iz tog sustava odstraniti ljude koji su se ogriješili o zakon. Npr. slučaj Buljević; on je navodno komunicirao s kriminalcima i onda su ga smijenili Milanović i Josipović, ali su ga poslali za generalnog konzula u Los Angeles i on se sada vraća kao savjetnik predsjednice. Političari su isprepleteni tim sustavom. I ovi mlađi se odmah na neki način umreže. Taj sustav uvijek koriste u političke svrhe', ocijenio je Peratović.

Željko Peratović sumnja da će nova vlada donijeti pozitivne promjene u obavještajno-represivnom sustavu.

Tome u prilog navodi i zbivanja u tom sustavu pod Vladom Zorana Milanovića. 'Ostojić je bio lijeva, a Kotromanović desna Milanovićeva ruka. Ostojić je bio brana prema Karamarku iako je nekad bio dobar s njim. Ostojića je zato koristio za izbjegličku krizu. Kotromanović je bio velika šupljina u Milanovićevu sustavu; preko njega je Milanović stavio Dragana Lozančića za šefa SOA-e. Odgovoran je i za aferu Prgomet. Ostojić je jednako omražen ljudima koji sada vode pokret protiv Milanovića', zaključio je Peratović.