ODLUKA O PARTNERSTVU

Karamarko: Iluzija je tripartitna Vlada, želimo razgovor s Mostom

21.12.2015 u 20:31

  • +18

Dolazak članova na sjednicu Predsjedništva HDZ-a

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Bionic
Reading

Predsjedništvo HDZ-a odbilo je prijedlog Mosta o tripartitnoj vladi jer smatraju da ne bi bila učinkovita i da je iluzija govoriti o efikasnosti takve vlade, izvijestio je novinare šef HDZ-a Tomislav Karamarko, rekavši da govori u ime cijele Domoljubne koalicije, koja je Mostu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a poslala elektroničkom poštom dokument u kojem se izravno ne odbija zahtjeve Mosta, ali se ni izrijekom ne spominje mogućnost tripartitne vlade kao ni SDP, nego samo Most s kojim je HDZ, napominju, voljan nastaviti dijalog

17:40 'Predsjedništvo HDZ-a tako je odlučilo na dvije sjednice. Smatramo da tripartitna vlada ne bi bila učinkovita i da je iluzija govoriti o efikasnosti takve vlade i to zbog čitavog niza razloga koje smo objašnjavali ovih dana. Protiv smo tripartitne vlade u kojoj će biti oni koji četiri godine upropaštavaju državu i ponudili smo Mostu upravo ono što se sada događa sa SDP-om i njihovom koalicijom - da imamo razgovore o dualnim odnosima. Ja nisam Zoran Milanović da svaki dan mijenjam stavove radi fotelja', poručio je Karamarko koji je se konačno pojavio pred novinarima i ponovio da oni jesu za to da na čelu Vlade mora biti stručna nestranačka osoba.

No, pita se i 'o čemu oni sada tamo razgovaraju. To je jedna kontradiktorna situacija. Ja bih dakle trebao pristati na sve samo kako bi dobio nekakvu fotelju. Još nije vrijeme da priznamo poraz', smatra Karamarko koji je na novinarsko pitanje kazao i da će u proljeće biti unutarstranački izbori i da nema potrebe da ih bude prije.

17:29
HDZ i Domoljubna koalicija nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a odgovorili su Mostu dokumentom u kojem se izravno ne odbijaju njegovi zahtjevi, ali se izrijekom ne spominje mogućnost tripartitne vlade kao ni sam SDP, već samo Most s kojim je HDZ voljan nastaviti dijalog.

'HDZ i Domoljubna koalicija, kako tijekom predizborne kampanje tako i poslije provedenih izbora zalagali su se, a i dalje se zalažu za dijalog. Stoga su spremni nastaviti taj dijalog s ciljem postizanja suglasja i suradnje svih političkih opcija o ključnim reformama koje će doprinijeti boljitku hrvatske države i svih njezinih građana', stoji u priopćenju HDZ-a nakon sjednice Predsjedništva.

Ističe se da su se hrvatski birači na nedavno provedenim izborima za Hrvatski sabor velikom većinom opredijelili za promjenu dosadašnjih načina upravljanja koji je zanemario stručnost, profesionalnost i odgovarajuće radno iskustvo što je rezultiralo lošim upravljanjem i izostankom bilo kakvih rezultata.

HDZ i Domoljubna koalicija drže da je nužno kroz otvoreni politički razgovor doći do jasno definiranih ključnih reformskih promjena i do jasnog definiranja upravljačkih mehanizama, a time i do najboljih kadrovskih rješenja na načelima ravnopravnosti, stručnosti i odgovornosti.

HDZ i Domoljubna koalicija drže da nova hrvatska vlada mora biti reformska i stručna bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju članovi te vlade. Stoga predlažu da novi predsjednik vlade bude nestranačka osoba ili politička osoba oko koje dvije strane postignu suglasje.

'Sukladno vašem pozivu na razgovor predlažemo što žurniji nastavak razgovora predstavnika HDZ-a i Domoljubne koalicije s predstavnicima Mosta temeljem gore iznijetih načela', stoji u pismu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka predsjedniku Mosta nezavisnih lista Boži Petrovu.

17:03
U sjedištu HDZ-a novinari još uvijek čekaju izjave, a u međuvremenu je njihovim kolegama ispred Mosta Robert Podolnjak, izabrani saborski zastupnik Mosta kazao da im je stigao odgovor od HDZ-a u kojem se ništa ne govori o tripartitnoj vladi.

16:10
Završio je sastanak HDZ-a i očekuju se izjave, naime, Darko Milinović samo je u prolazu dobacio da su svi zadovoljnidok je njegova stranačka kolegica i europarlamentarka Dubravka Šuica rekla: Nastavljamo, ali na drugi način. Ne kako vi očekujete.

14:00
Počeo je sastanak Predsjedništva u HDZ-u.


12:35
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u ponedjeljak novinarima kako on ne bi potpisao prijedlog Mosta o tripartitnoj vladi na čelu s nestranačkim premijerom ili kandidatom Mosta, koji je u subotu potpisao SDP.

"Ne, ne bih potpisao. Sve sam vam rekao o tom papiru", kazao je Karamarko novinarima prije početka sjednice Predsjedništva stranke koje mora do 16 sati odlučiti o tome kako će odgovoriti na poziv Mosta da se Domoljubna koalicija vrati u pregovore o tripartitnoj vladi.

Karamarko je naglasio i da je HDZ uvijek i u svakom momentu spreman razgovarati sa svakim i o svemu što će koristiti riješavanju problema u kojima se nalazi zemlja i građani. Podsjetio je kako je njegova stranka iznijela svoje principe i dalje ih zastupa. "Naš okvir je poznat i iznesen je u zadnja dva-tri dana", kazao je. Podsjetio je i kako nije pobornik tripartitne vlade, ali i da o svemu može razgovarati.

"Ako bi tripartitna vlada bila toliko dobra, uspješna, ako ima osnovu i nekog optimizma - volio bih da me netko u to uvjeri. Ali ne samo mene, nego i moje Predsjedništvo. Iznijeli smo stavove i zanima me što će kolege iz Predsjedništva sada reći ", rekao je Karamarko.

Naglasio je i da će HDZ, kao uređena stranka, Mostu dati odgovor na njihov poziv.

Na spekulacije kako je dogovoreno da predsjednik Mosta Božo Petrov bude mandatar, a predsjednik SDP-a Zoran Milanović predsjednik Sabora, Karamarko je kazao kako o tome nije ništa čuo i da se radi o hipotetskom pitanju. "Nisam za trgovinu i nabacivanje - meni ovo, Perici i Ivici ono. Nije ozbiljno u ovom teškom trenutku za državu na taj način razgovarati", kazao je Karamarko.

Podsjetimo, prethodno je Božo Petrov
dao HDZ-u mogućnost povratka u pregovore zbog prava jednakosti te izrazio nada da će poziv prihvatiti.

'Zbog prava jednakosti, kao što smo dali vrijeme koaliciji Hrvatska raste da se ipak predomisle, zato smo dali i Domoljubnoj koaliciji 24 sata da se predomisle. Nadamo se da će prihvatiti poziv, to je njihova odluka', izjavio je Petrov. Koaliciji Hrvatska raste koja je potpisala pristanak na tripartitnu vladu ne preostaje ništa drugo nego čekati odgovor Domoljubne koalicije. Zoran Milanović jučer nakon sastanka s predstavnicima Mosta nije htio davati izjave.

'Čekamo do sutra', poručio je jučer novinarima Milanović. Petrov je nakon sastanka potvrdio da su se unutar Mosta usuglasili oko toga tko će biti premijer, ali ne žele to otkriti prije odgovora iz HDZ-a. 'U ovom trenutku na to nećemo odgovarati jer još uvijek traju razgovori, mi smo se unutar MOST-a o tome usuglasili', rekao je Petrov. HDZ će odluku donijeti do 16 sati, najavio je potpredsjednik stranke Damir Jelić

'Je li ovo trenutak u kojem je biranje fotelja ili je boljitak Hrvatske, to smo jasno izrekli NE za bilo kakve fotelje. Ovaj tripartitni oblik ne bi bio plodonosan, pa u ova tri dana se vidjelo da to teško ide, a kamoli četiri godine', rekao je Jelić. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je u intervjuu HTV-u izjavio kako vjeruje da će se vrlo skoro održati novi izbori. Predsjednica je novi krug konzultacija sazvala za sutra.