'OTVORENO' O PREGOVORIMA

Ribić ne voli ni Most: To je korisna udruga za jednokratnu upotrebu

08.12.2015 u 07:23

Bionic
Reading

Hoćemo li dobiti nestranačkog mandatara? Bi li on bio samo figura bez stvarne moći? Koliko iskreno bi surađivali ministri iz različitih stranaka? Je li moguća Vlada nacionalnog jedinstva? Slijede li izbori početkom iduće godine? Analizirali smo večeras u Otvorenom Mislava Togonala u kojem su gostovali saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Juro Martinović, Damir Jelić iz Domoljubne koalicije, Silvano Hrelja iz koalicije Hrvatska raste i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić

Most očekuje da će se obje koalicije izjasniti o mandataru u sljedećih 7 dana, rekao je Juro Martinović iz Mosta. Ako jedni se izjasne, a drugi ne, Most će nastaviti priču s onime tko prihvati prijedlog, ali će pritom ostaviti otvorena vrata i trećoj strani da se priključi pregovorima. Činjenica je da su obje koalicije prihvatile gotovo u cijelosti sve naše reformske zahtjeve. U dvojbi sam što to znači. Mi sada sugeriramo sljedeći korak da oformimo zajedničku vladu koja će te reforme i provesti, kaže Martinović.

O tome tko bi bio oporba i kontrolirao rad Vlade nacionalnog jedinstva, Martinović je rekao da o tom političkom aspektu nisu razmišljali te da su se primarno rukovodili interesom da zaustave brod koji, što se tiče gospodarstva, ide u krivom smjeru.

Most ne želi predlagati mandatara te da je taj potez na obje koalicije s obzirom na povjerenje građana koje su dobili.

Domoljubna koalicija apsolutno je otvorena za komunikaciju, a Tomislavu Karamarku hrvatski narod i država su iznad svega, makar bi bilo logično da Karamarko bude i mandatar, rekao je Damir Jelić. Zoran Milanović branit će svoju premijersku poziciju do kraja, smatra Jelić, a ideja o konstituiranju Sabora na 5 minuta je nešto što bi stajalo građane 30 milijuna kuna, a s druge strane izbacilo bi predsjednicu Grabar-Kitarović iz igre, smatra Jelić. Rekavši da ima vremena, Milanović je već krenuo u lov na glave, rekao je Jelić Martinoviću iz Mosta. Također, Jelić smatra da Milanovićev zaključak o brojci 76 znači razbijanje Mosta.

Silvano Hrelja iz koalicije Hrvatska raste rekao je da nije istina da netko želi razbiti Most. Nama radi stabilnosti vlasti i provođenja reformi treba Most. Naravno da ljudi iz Mosta imaju problema sa svjetonazorom i ideologijama. S obje strane imaju dvije koalicije s dva svjetonazora. Problem je što se oni moraju opredijeliti s kim žele obnašati vlast, oni moraju preuzeti odgovornost za ono što su im građani dali. Hrelja je rekao da ne navija ni za jednu ni za drugu stranu i da se slaže da je Vlada nacionalnog jedinstva teško izvediva.

Ovo je bolan i mučan proces, ali dio demokratskog života, kaže Vilim Ribić. Misli da Vlada nacionalnog jedinstva nije nemoguća, ali niti da je to optimalno rješenje. Ribić smatra da treba nastojati izbjeći nove izbore u što kraćem roku. Most je nazvao korisnom udrugom, ali za jednokratnu upotrebu. Ribić je uvjeren da s rastom BDP-a sada ima i novca za povišice koje sindikati traže, a oni će čekati dok se ne formira vlada. I Ribić i Hrelja istaknuli su potencijalni problem neisplate plaća i mirovina u slučaju da još neće biti Vlade kad će se trebati donijeti novi proračun.

Martinović je spomenuo da su u Mostu šaljivo predložili da se osnuje Institut za povijest pa neka tamo oni koji nisu za zajedničku vladu se bave stvarima oko kojih se ne slažu, a neka rade oni koji se slažu da su reforme neophodne.

Reforma je magična riječ, važan je sadržaj. Zanima me misli li Most objasniti građanima kako će reforme djelovati na njihove osobne živote i čega se moraju odreći, zaključio je Hrelja.

Emisiju pogledajte u cijelosti OVDJE.