ANALITIČARI O 'DISCIPLINIRANJU STRANKE'

Pismo Bože Petrova ne otkriva kome će se Most prikloniti, ali...

01.12.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Iako su neki, zbog kritike na račun SDP-a, iz pisma koje je Božo Petrov poslao zastupnicima Mosta iščitali da je ta platforma bliža dogovoru s HDZ-om, politički analitičari i komunikolozi koje smo zamolili za analizu pisma kažu da se iz riječi Bože Petrova ne može iščitati naklonjenost bilo kojoj strani, no da se iz ostalih događaja ovih dana povezanih s Mostom može zaključiti da su bliži HDZ-u

'S obzirom na ostale događaje koji su se odvijali paralelno mislim da je ovo pismo imalo namjeru održati jedinstvo i otvoriti mogućnost da se u pregovorima ostane u situaciji da se bude jak mogući koalicijski partner s puno mandata. To ide na tragu susreta s predsjednicom i Petrov u pismu pokušava na neki način disciplinirati svoje zastupnike kako bi mogao imati adekvatnu pregovaračku poziciju. Krije li se iza toga i dogovor s HDZ-om , vidjet ćemo u četvrtak', prokomentirao je za tportal politički analitičar i profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Ivan Rimac, kazavši da se iz samog pisma ne može iščitati naklonjenost jednoj ili drugoj strani.

Eventualna bliskost s jednom ili drugom opcijom može se iščitati iz svega što se ovih dana događa vezano uz most, kaže Rimac. 'Glasovi iz Mosta jasno ukazuju da postoji mogućnost koaliranja s HDZ-om jer se iz tog tijela, odnosno Nacionalnog vijeća javljaju samo oni koji su protiv te koalicije', kaže Rimac.

Naime, posljednja dva dana obilježilo je prepucavanje na liniji Stipe Petrina - drugi članovi Mosta, a nezadovoljstvo su iskazale i Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović. Hoće li takvih glasova biti još, upitali smo Ivana Rimca.

'Teško je to reći, ima ljudi koji će ostati uz Petrova kako god jer su ušli u to s načelnom idejom za reforme, nema takatičkih razmišljanja koliko treba Most opstati. Sve je na Boži Petrovu i procjeni treba li kaolirati ili ustrajati na metodologiji rušenja koalicije sve do zadnjeg kraja', kaže Rimac.

Pismo Bože Petrova pokazuje da je on još uvijek idealist, ali ne odaje kojoj bi se strani mogao prikloniti, kaže za tportal komunikologinja i rofesorica Fakulteta političkih znanosti Smiljana Leinert Novosel

Tri su poruke pisma, kaže Leinert Novosel. 'Prva poruka opisuje njih same, Petrov sam govori o mostu i objašnjava kako su oni zasnovani na određenoj ideji kolegijalnosti i danoj riječi. Iz toga vidimo da se ne radi o razrađenom obliku organizacije nego da se njihova suradnja može iščitati temeljem nosivih ideja. Kao drugo, Petrov želi pokazati da su oni ostali homogeni usprkos pritiscima, i pritom podvlači karakteristiku kredibiliteta i vjerodostojnosti. No, ipak Petrov u pismu priznaje da su se svakakvi pojedinci zatekli ovdje, ali ne želi ih 'on micati nego će se sami isključiti' i to se dešava. Poručuje - nećemo ni prljati ruke, oni će sami otpast. Time potencira čistoću i korektnost Mosta i njihovu izdignutu poziciju u odnosu na druge', kaže Leinert Novosel.

Treća poruka odnosi se na eventualnu naklonjenost jednoj ili drugoj opciji, pojašnjava Leinert Novosel, no 'nije jasno kome će se privoliti'.

'Moja intuicija govori da bi to ipak mogao biti HDZ time više što sam čula i pročitala da im je i Bandić dao podršku. Čini mi se da dogovor ide u tom pravucu. To ne ne prozlazi iz tog pisma, ali se iz drugih informacija može naslutiti', kaže Leinert Novosel.

S obzirom da u pismu Petrov na nekoliko mjesta spominje zajedničku reformsku vladu u kojoj bi sjedili i SDP i HDZ, koji su takvu ideju već dobili, upitali smo Leinert Novosel nije li takav politički pogled Petrova pomalo naivan.

'Oni su još uvijek idealisti. Oni pokušavaju zauzeti poziciju moderatora, kao da moderiraju i predlažu, ali ih moderiraju i uvjetuju. Mislim da je to malo preozbiljan zadatak u ovom trenutku i s ovim ljudima koji su potencijalno na vlasti i taj stav Bože Petrova morat će se promijeniti. Možete imati velike ideje i biti idealist, ali morate napraviti konkretan korak', zaključuje Leinert Novosel za tportal.