NI MANJE NI VIŠE

Karamarko: Da, ja ću biti mandatar

01.12.2015 u 13:04

Bionic
Reading

Po završetku današnjeg sastanka HDZ-a na kojemu je dogovoreno da će predložiti Željka Reinera za predsjednika Sabora, predsjednik stranke Tomislav Karamarko potvrdno je odgovorio na pitanje novinara hoće li biti mandatar. 'Da, da, bit ću. Evo ga. Može tako?', rekao je Karamarko, kojeg je to pitanje nasmijalo. Glasnogovornik stranke Ivan Jabuka nije htio odgovoriti na pitanje tportala znači li to da je šef HDZ-a osigurao potrebnih 76 glasova podrške saborskih zastupnika. Podsjetimo, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor poručio je nekoliko dana nakon izbora da je Domoljubna koalicija u prednosti u pregovorima s Mostom jer ne uvjetuje da mandatar bude Tomislav Karamarko, za razliku od SDP-a koji uvjetuje da njihov čelnik Zoran Milanović bude mandatar i premijer

Upitan je za komentar navoda predsjednika Mosta Bože Petrova iz njegovog pisma da je i HDZ vršio pritisak na njega, Karamarko je odgovorio da HDZ nije vršio pritisak.

'Upravo o tome pričamo sve ove dane. Upravo je to ono što mi se čini da ih je smetalo kod SDP-a i to su javno izjavljivali. Čini mi se da je ovo malo balansiranje političko, rekao bih, i taktičko možda, diplomatsko. Ali istina je ta da nismo vršili pritisak. Nekoliko puta sam govorio, ne bih htio biti dosadan, da sam doista i na svoje ljude utjecao i stalno govorio - nemojte prilaziti parcijalno Mostu. Poštujte ih, poštujte njihovo jedinstvo, a vrhovi stranaka će se morati dogovarati. Upravo zato, sad i očekujemo taj politički finiš razgovora', kazao je Karamarko.

'Ne znam što znači zajednička vlada. To bi trebalo dobro pretresti i precizirati. Ja sam na SDP-ovim plakatima izrugivan sa škarama u rukama, a sad oni traže reforme', rekao je referirajući se na želju Mosta da u vlasti sudjeluju obje velike koalicije, javlja N1

'I još jedno,' nastavio je, 'smeta mi izjednačavanje HDZ-a i SDP-a. Mi nismo isti, ja imam iza sebe neku priču u borbi protiv kriminala', dometnuo je Karamarko.

Na pitanje je li zabrinut osipanjem Mosta, kazao je da mu 'nije drag taj proces', ali mostovci moraju proći te dječje bolesti.

Karamarko je potvrdio da HDZ ima svog kandidata za predsjednika Sabora.

'To je akademik Željko Reiner. Mislim da apsolutno zaslužuje da ga kandidiramo; zaslužuje rešpekt i svih drugih stranaka', kazao je Karamarko. Podsjetimo, Reiner ranije jutros opovrgnuo je nagađanja da je on HDZ-ov kandidat za novog predsjednika parlamenta jer se o tome, kako je rekao, u stranci još nije razgovaralo.

Karamarko je optimističan, vjeruje da će sastaviti Vladu http://bit.ly/1QRqjo0

Posted by HRT Vijesti on Tuesday, December 1, 2015