NERVOZNO FORSIRANJE

Ako ste zaboravili, Vlada se 2007. sklapala dvostruko dulje nego sada

27.11.2015 u 13:44

Bionic
Reading

Iako su izbori održani tek prije 19 dana, u medijskom prostoru vlada posvemašnja nervoza oko toga kako sve skupa već predugo traje, međutim kada je Ivo Sanader nakon izbora 2007. slagao svoj drugi kabinet i kada je situacija donekle bila slična današnjoj, cijeli proces od izbora do imenovanja nove vlade trajao je 48 dana

Dakle, danas nismo ni na pola puta koji je 2007. bio potreban za formiranje vlade. Izgleda da smo previše oguglali na činjenicu da se naša politika previše svodi na puku trgovinu među akterima pa nam smeta kad se pokušaju uvesti neki novi obrasci ponašanja. Budimo realni, nekima dulje treba za odabrati blitvu kod kumice na placu nego što bi vremena dali za sastavljanje vlade koja će odlučivati o našim životima u sljedeće četiri godine.

Ostavimo na stranu razvijene demokracije u kojima sastavljanje vlade može potrajati i nekoliko mjeseci i usporedimo današnje rokove s onima koje smo imali 2007. kada je bila slična situacija. HDZ Ive Sanadera tada je osvojio 66 mandata, a SDP 56. Međutim, na stranu SDP-a stali su HNS i IDS te je rezultat bio gotovo izjednačen. O pobjedniku je odlučivala koalicija HSS-a i HSLS-a koja se nakon pregovora priklonila HDZ-u te su iz podrške manjina formirali stabilnu većinu koja je odradila cijeli mandat do kraja, a preživjela je i šok zbog nikad do kraja razjašnjenog odlaska Ive Sanadera s premijerske dužnosti u pola mandata.

Za razliku od recentnog slučaja, izbori 2007. održani su 25. studenoga. Na nekim mjestima izbori su ponovljeni 9. prosinca, tako da su konačni rezultati objavljeni 11. prosinca. Pregovori o formiranju koalicije počeli su 3. prosinca, a 12. prosinca objavljeno je da su pregovori HDZ-a i koalicije HSS-HSLS finalizirani i da je dogovorena koalicija. Drugi krug konzultacija kod tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića održan je 15. prosinca kada je prihvatio dokaze da Sanader ima većinu potrebnu za sastavljanje vlade i dao mandat za sastavljanje vlade. Prva sjednica parlamenta sazvana je 11. siječnja, a već sutradan, 12. siječnja Sabor je potvrdio novu vladu. Vlada je formirana 38 dana nakon izbora.

Gledajući trenutačnu situaciju, danas smo tek na pola vremena. Dakle, kao što znamo, izbori su ove godine održani 8. studenoga, a do danas je prošlo svega 19 dana. Službeni rezultati proglašeni su 24. studenoga, a predsjednica je sjednicu Sabora sazvala za 3. prosinca - ni mjesec dana od održavanja izbora. Drugi krug konzultacija zakazan je za 7. prosinca i nije nemoguće da ćemo već tada znati tko se s kim dogovorio oko formiranja vlade. Uglavnom, cijeli proces ne traje ništa posebno dulje nego što je trajao prije osam godina kada se stvarala vlada.