GUŽVA NA PANTOVČAKU

Što će stranački čelnici reći predsjednici na konzultacijama?

25.11.2015 u 14:58

Bionic
Reading

Iako će Most sutra ujutro održati posljednju rundu pregovora s koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom, već u popodnevnim satima predsjednica Kolinda Grabar Kitarović započet će konzultacije s parlamentarnim strankama na Pantovčaku

Kako doznaje tportal, konzultacije će započeti u popodnevnim satima, a prvi će na razgovor kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ići IDS u 13:45. Nakon njih, između 14 i 15 sati na pojedinačnim će razgovorima biti i zastupnici nacionalnih manjina.

S predsjednicom bi u 15:30 trebao razgovarati i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, u 15:45 predsjednik Reformista Radimir Čačić, dok bi na konzultacije na Pantovčak u 16 sati trebao doći HDSSB, odnosno njihov predsjednik Dragan Vulin i Josip Salapić koji će kao zamjena Vladimira Šišljagića sjediti u Saboru.

Most, koji će biti odlučujući faktor u odabiru novog mandatara, na razgovore stiže u 17:30, a u 18 sati će na konzultacije stići čelnici koalicije Hrvatska raste. Posljednji na Pantovčak dolaze predstavnici Domoljubne koalicije u 18:45.

U HDZ-u nisu htjeli otkriti s koliko će potpisa podrške za Tomislava Karamarka kao mandatara doći kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Upitan ima li Domoljubna koalicija dovoljno potpisa i jesu li ih sakupili više od 59, HDZ-ov Željko Reiner jučer je odgovorio da će se to vidjeti kada ih HDZ-ovci donesu.

S druge strane, ni u koaliciji Hrvatska raste jučer nisu htjeli otkriti točan broj potpisa koje imaju.

'Koalicija Hrvatska raste ići će s najvećim brojem potpisa na te konzultacije, što znači da ćemo ići na potpise sa svima koji su javno rekli da nas podržavaju. Radi se o potpisima svih naših partnera koji su s nama išli na izbore i o potpisima onih koji su nakon izbora javno rekli da su uz nas, a to su kolege iz IDS-a i zastupnici nacionalnih manjina', rekao je jučer novinarima Peđa Grbin.

Potpis za Zorana Milanovića kao mandatara službeno je dalo 67 zastupnika. Potpis je još prije dva tjedna dalo 56 zastupnika koalicije Hrvatska raste.

Još 11 potpisa stiglo je od IDS-a za Radimira Čačića i sedam manjinskih zastupnika. Radi se o potpisima kojima podupiru Zorana Milanovića da pokuša okupiti saborsku većinu i sastaviti vladu. Ako on to ne uspiju, potpisi ih ne obvezuju za ubuduće, odnosno slobodni su podržati i nekog drugog kao mandatara.

S IDS-om koalicija Hrvatska raste potpisala je i preliminarni sporazum podrške Zoranu Milanoviću kao mandataru, a IDS sudjeluje i na pregovorima koalicije Hrvatska raste s Mostom.

'Nakon što je protekli tjedan IDS usuglasio sa SDP-om platformu za decentralizaciju Hrvatske i potpisao Sporazum o decentralizaciji i realizaciji ključnih projekata u Istri i Primorju, čime je postignut konkretan dogovor o svim pitanjima koja su predstavljala IDS-ov uvjet za podršku lijevoj koaliciji, IDS će podržati Zorana Milanovića za mandatara Vlade', rekli su za tportal u IDS-u potvrdivši da su Milanoviću dali potpise za sastavljanje vlade.

U tom preliminarnom sporazumu, koji nije i koalicijski sporazum, piše da će se već nakon prve godine mandata nove vlade, dakle u državnom proračunu za 2017. godinu, razina fiskalnog kapaciteta regionalne i lokalne samouprave podići s 10 na 25 posto ukupnog javnog novca. No koaliciji IDS, PGS i Lista za rijeku obećana je i provedba nekoliko projekata - završetak riječkog KBC-a, izgradnja LNG terminala, ali i gradnja autoceste Žuta Lokva te dovršetak Istarskog ipsilona od Rogovića do Matulja, dakle uključujući i drugu cijev tunela Učka. 

Potpis za Zorana Milanovića kao mandatara prošli tjedan dao je i čelnik Narodne stranke - Reformisti Radimir Čačić, potvrdio je za tportal. Kada se prošli tjedan pojavio na Iblerovom trgu, Čačić je ponovio da će dati prvo šansu Milanoviću pod uvjetom da podrži reforme i projekte za koje se Reformisti zalažu, a ako to ne uspije, da uvijek može dati šansu i drugoj strani.

'Ako do dogovora ne dođe, spremni smo pružiti priliku i drugoj političkoj opciji', rekao je tada Čačić.

Koaliciji Hrvatska raste, odnosno Zoranu Milanoviću kao mandataru danas su podršku dali i zastupnici nacionalnih manjina, njih sedam.

I u slučaju IDS-a, Radimira Čačića i manjinaca radi se o potpisima kojima podupiru Zorana Milanovića da pokuša okupiti saborsku većinu i sastaviti vladu. Ako on to ne uspije, potpisi ih ne obvezuju za ubuduće, odnosno slobodni su podržati i nekog drugog kao mandatara.